- «La bryggene stå. Er så lei av de store murklossene av bygninger som stadig kommer opp. Lite pent i denne vakre byen. Bevar det gamle :)»

Det skriver en av adressa.nos lesere, etter å ha sett entreprenør Kar-Ove Bjørnstad ta til orde for å rive flere av bryggene i Fjordgata, og erstatte dem med boliger.

Se Bjørnstad forklare hvorfor bryggene bør rives i videoen i videovinduet ovenfor.

- Aldri i livet!

Etter at videoen ble vist på adressa.no, har saken blitt massivt kommentert. På adressa.nos facebooksider har det kommet inn ikke mindre enn 170 kommentarer, hvor de fleste er negative til rivingen.

«Aldri i Livet! Byggene og veitene er det fineste vi har i Trondheim! De bør pusses opp og vedlikeholdes.», skriver en av leserne.

«Litt på linje med dem som i sin tid ville rive hele Bakklandet for å lage motorvei», kommenterer en annen.

Enkelte mener at bryggene er like viktige for byen som Nidarosdomen.

«Vi kan vel like godt rive Nidarosdomen også, da?? Eller?» skriver en leser.

Får støtte

Selv om Bjørnstad har hisset på seg mange som ikke ønsker at bryggene i Fjordgata skal fjernes, har han skapt en livlig debatt. Mange av debattantene er også enig med entreprenøren.

«Vi trenger folk som Bjørnstad som tør å ta denne debatten. Får Riksantikvaren og byantikvar bestemme, så blir Trondheim sentrum et livløst spøkelsessted,» skriver en leser, som er enig i at bryggene bør fjernes.

«Dersom byen skal leve videre, kreves det at det bor levende mennesker i den, ikke bare historie.», kommenterer en annen.

- Skyter utenfor mål

Byantikvar Gunnar Houen er kanskje ikke helt uventet en av dem som er uenig med Bjørnstad. Han mener det er feil at det ikke bor folk i bryggene i Fjordgata.

- De fleste bryggene han fokuserer på, er tatt i bruk som boliger. Han skyter kraftig over målet han selv har satt opp, mener Houen.

- Så tar han for seg næringslokalene i bryggenes første etasje. Men at det er nedgangstider, er et problem for hele Midtbyen. Det er jo kjøpesentrene som tar livet av byen. Vi må finne en løsning på hvordan vi kan bevare gamlebyen, og i tillegg ha handel, fortsetter han.

Mener bryggene skaper liv

Mens Bjørnstad mener tomme brygger gjør Fjordgata folketom, mener Houen det motsatte er tilfellet.

- Han tar lett på disse sjøhusene, og ser bort fra at den historiske bebyggelsen i gamle byer i seg selv har en verdi. Og det er disse som ofte gjør at folk vil besøke byen.

- Har Bjørnstad noen poenger?

- Det er vanskelig å se. Han bommer med kritikken, fordi de fleste arealer i Fjordgata allerede er blitt gjort om til boliger. Kanskje ikke de fineste boligene, men det er marked for dem som vil bo sentrumsnært. Men han liker å skape debatt, og slikt sett er det greit nok, sier Houen.

- Hva med bryggeier Follestad, som åpner for å rive bryggene hvis det ikke blir gjort noe med dem?

- Det er nok satt på spissen fordi han er desperat. Han har vært på defensiven lenge. Det er tungt når ikke økonomien er sterk nok. Han sitter på en fantastisk brygge, men har kanskje ikke inntjening som samsvarer med vedlikeholdsbehovet, sier Houen.

- Vi må finne frem til et realistisk bruk slik at investeringer kan svare seg. Jeg opplever ikke at bryggeeierne har samme holdning som Bjørnstad, avslutter han.

Byantikvar Gunnar Houen mener bryggene ikke er en hemsko for livet i Fjordgata, men at de tvert imot trekker folk dit. Foto: IVAR MØLSKNES