- Det er en stor ære å ha et bilde i denne boken ved siden av verdensledende naturfotografer. Jeg er ydmyk over å ha oppnådd dette, sier fotograf Erlend Haarberg fra Jakobsli i Trondheim.

Britiske National History Museum gir ut jubileumsboken som en hyllest til vinnerne av den prestisjetunge internasjonale naturfotokonkurransen, Wildlife Photographer of the Year, de siste 50 år. Prisen deles ut hvert år i regi av Natural History Museum og BBC og er noe av det gjeveste naturfotografer kan vinne.

Naturens kunst

Boken har undertittel «How wildlife photography became art» (hvordan naturfoto ble kunst) og er spekket med spektakulære bilder fra natur og dyreliv rundt om i verden. Blant annet Erlend Haarbergs vinnerbilde fra 2011, fra fjellene i Thórsmörk på Island.

Bildet, som vant pris i den prestisjetunge naturfotokonkurransen i 2011, er tatt like i nærheten av vulkanen Eyjafjallajökull som satte flytrafikken over Nord-Europa ut av spill i flere dager i 2010. Erlend Haarberg var på prosjekttur sammen med sin kone og samarbeidspartner Orsolya Haarberg.

Vulkanskyer og solstråler

– Bildet er fra en av de første dagene vulkanen hadde utbrudd. Vi hadde akkurat kommet til Island, for et prosjekt vi hadde planlagt i lengre tid. Vi hadde tatt oss opp til en fjelltopp, et par timers tur fra bilen, da vi fikk denne utsikten. Solen skar gjennom det mørke skydekket som godt mulig delvis var askeskyer fra Eyjafjallajökull, sier Erlend Haarberg.

Bildet er tatt med et kraftig teleobjektiv, en 500mm linse.

- Oi, det er jo stort og tungt utstyr. Du tar med dét på fjelltur?

- Ja, så klart. Det må være såpass, sier trondheimsfotografen.

Lite å tjene på storslått arbeid

Prosjektet på Island er et av ekteparets største fotoarbeider og har resultert i boken «Island i all sin prakt», utgitt på fem språk, og en 18-siders publisering i National Geographic. En viktig prestasjon for ekteparet som lever av å ta naturbilder.

- Å få bildene publisert i magasiner som National Geographic betyr alt nå for tiden. Uten dét er det nesten umulig å leve av naturfoto. Man tjener mindre på en naturfotoartikkel i dag enn for 20 år siden, fordi tilfanget av naturbilder er blitt så mye større, sier Haarberg.

Inspirert av Østeng Hov

Han kjenner ikke til at det er andre norske fotografer representert i boken blant verdens beste naturfotografer de siste 50 årene. Men han trekker frem en annen trønder som et av sine viktigste forbilder for at han valgte dette vanskelige yrket:

- Jon Østeng Hov var stor da jeg startet og det var en viktig inspirasjon å se hans bilder i Ukeadressa hver uke, sier Haarberg.

Fotopar

Siden 2005 har han jobbet sammen med sin kone, ungarske Orsolya Haarberg, som han traff første gang på naturfotofestival i Vennesla hvor hun holdt foredrag.

- Å kunne jobbe sammen er nesten alfa og omega for at oss for at vi skal kunne reise såpass mye og holde på med dette, sier Erlend Haarberg.

Siden 2005 har Orsolya og Erlend Haarberg jobbet sammen som naturfotografer. De traff hverandre på, naturlig nok, en naturfotofestival. Foto: Angel M.Fitor-www.seaframes.com