I dag ble det kjent at 23 år gamle Aayat Hasan Yusuf Alqormozi fra kongedømmet Bahrain er vinneren av studentenes fredspris i 2015.

Den sjiamuslimske kvinnen er tidligere lærerstudent ved Universitetet i Bahrain. Hun representerer studenter og kvinner i protestbevegelsen i Bahrain, og har blitt trukket frem som et symbol på motstanden mot undertrykkelsen i landet.

12. juni 2011 ble hun dømt til ett års fengsel da hun leste opp et dikt på Perleplassen i hovedstaden Manama. Til tross for fengselsstraff, mishandling, tortur og utvisning fra studier har den unge studenten fortsatt å lese opp dikt på offentlige plasser i Bahrain.

For lite oppmerksomhet

Studentenes fredspris deles ut på vegne av studenter i Norge til en student eller en studentorganisasjon som har jobbet for fred, demokrati og menneskerettigheter.

–Prisen er viktig fordi studenter som jobber for dette får altfor lite oppmerksomhet. Det er sjelden de som blir trukket frem, sier Jørn Wichne Pedersen, leder for fredspriskomiteen.

Hvem som nominerte Ayat Alqormozi vil ikke bli offentliggjort, men en uavhengig komité mener hun fortjener prisen for hennes ikkevoldelige kamp for demokrati og menneskerettigheter i Bahrain.

Innebærer farer

Ragnhild Fredheim, leder for studentenes fredspris, besøkte Alqormozi i Bahrain for to uker siden, og sier at den unge vinneren er veldig takknemlig for prisen. Det til tross for myndighetenes tidligere demonstrasjoner mot diktopplesningen hennes.

Offentliggjøringen av vinneren ble streamet live, og Fredheim vet ikke om myndighetene i Bahrain vil reagere dersom de ser videoen.

–Myndighetene i Baharain visste ikke om prisen når vi var der for to uker siden, men jeg vet ikke hva de vet nå. Det gjenstår å se, sier hun.

–Det kan innebære reelle farer å motta en slik pris. Det er noe tidligere prisvinnere har opplevd. Vi vet aldri hva som kan komme, så det er viktig å gjøre et bevisst valg på om man vil motta prisen eller ikke, føyer Pedersen til.

Fortsetter kampen

Diktet Alqormozi leste opp på Perleplassen var adressert direkte til kongen i landet, og hun avsluttet diktet med å si «Ned med Hamad!». I et intervju med den britiske avisen The Independent i etterkant av opplesingen, sier lærerstudenten at hun ikke angret på det hun gjorde.

Pedersen mener det ofte er studenter som tar opp kampen mot samfunnet.

–Mange studenter setter liv og helse på spill for å endre sine samfunn. Det er ofte de som tør å protestere når de ser at samfunnet beveger seg i feil retning. Vi må løfte frem de som kan bidra til videre engasjement både i sine samfunn og internasjonalt, sier Wichne Pedersen.

Alqormozi har til tross for tortur og fengselsstraff fortsatt kampen mot et undertrykt regime. 24. januar 2014 leste hun opp et dikt i forbindelse med et protestarrangement av opposisjonsbevegelsen i Sitra-området. Hun ble igjen kalt inn til politistasjonen for avhør og ble tiltalt for hatefulle ytringer mot regimet, og for å ha fornærmet kongefamilien.

Verdens største

Studentenes fredspris har blitt delt ut annethvert år siden 1999, og har sitt utspring fra Den Internasjonale studentfestivalen i Trondheim (ISFiT). Dette er verdens største internasjonale studentfestival, og en organisasjon som drives av 400 frivillige Trondheimsstudenter. De har ifølge nettsidene «en visjon om å skape en bedre fremtid for unge mennesker i verden».

Selve overrekkelsen av prisen finner sted under fredsprisseremonien på ISFiT 15. februar.

Tidligere vinnere:

2013 Majid Tavakoli (Iran)

2011: Dusko Kostic (Kroatia)

2009: Elkouria «Rabab» Amidane (Vest-Sahara)

2007: Charm Tong (Burma)

2005: Association for Colombian University Students (Colombia)

2003: Zimbabwe National Student Union (ZINASU) (Zimbabwe)

2001: Min Ko Naing og All Burma Federation of Student Unions (ABFSU) (Burma)

1999: Antero Benedito da Silva og East Timor Student Solidarity Council (ETSSC) (Øst-Timor)

FAKTA:

Kongedømmet Bahrain er en øystat i den persiske gulfen med 738 004 innbyggere. Landet består av 36 øyer, hvor Bahrain er den største.

Protestene i Bahrain startet 14. februar 2011, og var inspirert av protestene som fulgte etter den arabiske våren i Egypt og Tunisia.

Sjiamuslimer utgjør rundt 70 prosent av befolkningen, men utsettes likevel for diskriminering av den styrende sunnimuslimske eliten.