40 pressefolk har i dag møtt opp for å følge tilståelsen til Petter Northug. Her intervjet Erling Moe, avdelingsdirektør ved Domstoladministrasjonen (DA), av NTB. Foto: RICHARD SAGEN

Like før 08.30 begynner det å komme pressefolk inn i salen hvor Petter Northugs tilståelsessak skal begynne klokken ti.  Utenfor Trondheim tinghus har det vært direktesendinger siden klokken sju.

Saken ligger an til å bli den mest dekkede tilståelsessaken i norsk historie. 40 pressefolk vil følge Northugs forklaring i sal 102. Det er satt av seks plasser til publikum. Klokken ni var to av personer kommet for å overvære saken.

Varer trolig rundt en time

I en tilståelsessak må den siktede avgi en uforbeholden tilståelse. Det betyr at vedkommende må forklare seg om de straffbare forhold i siktelsen/tiltalen. Forklaringen må dekke hele det objektive forholdet, altså det som faktisk har skjedd. Skyldkravet må også være oppfylt. Det vil si at siktede tar ansvar for handlingene som er beskrevet.

Det betyr at Northug trolig forklarer seg om alle de seks punktene i tiltalen. Fem dreier seg om brudd på veitrafikkloven og ett for brudd på straffeloven. Det siste gjelder falsk anklage, fordi at han tre ganger forklarte at han var passasjer i bilen han fyllekjørte med på morgenen 4. mai.

Sør-Trøndelag tingrett har ca. 600 tilståelsessaker årlig. Sorenskriver Hilda Gerd Kolbjørnsen i tingretten, tror rettsforhandlingene torsdag vil ta opp mot en times tid.

- Det viktigste for retten er å få belyst det tiltalen eller siktelsen gjelder, sier hun.

Seks tiltaleposter

Det førte til at den egentlige passasjeren, hans kamerat, ble siktet og måtte avgi blodprøve før Northug senere samme dag erkjente å ha sittet bak rattet.

Advokat John Christian Elden har reagert på at det ble gjort avhør av skistjernen få timer etter at han kolliderte i beruset tilstand. Dersom avhørene av Petter Northug ble gjort mens han var beruset, kan det svekke tiltalen mot skistjernen, har Elden uttalt.

Northug hadde en promille på 1,65 da han i mai kjørte fra boligen sin på Byåsen. Bilen endte i autovernet etter å ha truffet midtrabatten og hoppet 16 meter tvers over en rundkjøring slik at bilen «traff og knakk en lysmast», ifølge tiltalen. Dette skjedde rett ved skistjernens bolig.

Etter ulykken løp Northug fra stedet og forlot kameraten sin skadd i bilen.

Northug er også tiltalt for råkjøring og for ikke å ha varslet politiet om ulykken.

Domsavsigelsen filmes

Etter at rettsforhandlingene i dag er over, vil tingrettsdommer Ingrid Stigum ta en pause, før hun avsier dom. Retten har etter søknader fra flere medier, blant annet adressa.no, opphevet fotoforbudet, og tillater filming av dommeren når hun leser denne. Også dette sender TV-adressa.

Det er bak denne døren i sal 101 Petter Northug skal forklare seg i dag. Sorenskriver Hilda Gerd Kolbjørnsen i Sør-Trøndelag tingrett antar at saken tar rundt en times tid. Her er hun sammen med administrasjonssjef Børge Trondvold i tingretten samt avdelingsdirektør Erling Moe i Domstoladminstrasjonen (bakerst). Foto: Rune Petter Ness