Ber barneskoleforeldre til åpent narkomøte

Mamma og pappa vet for lite om narkotika, mener Norsk narkotikapolitiforening og inviterer til åpent foreldremøte om narko i Trondheim.

Lars Holmen var tidligere teamleder for narkospanerne ved Sentrum politistasjon i Trondheim. Nå er han generalsekretær i Norsk narkotikapolitiforening, og inviterer i morgen til åpent møte om narkotika for foreldre i Trondheim. Foreningen har også sin årlige utdanningskonferanse på Lerkendal denne helgen.  Foto: PRIVAT

Saken oppdateres.

I morgen klokken 19 holder Norsk narkotikapolitiforening (NNPF) åpent informasjonsmøte for foreldre i Statens hus i Trondheim. I invitasjonen skriver foreningen følgende:

«Det du ikke vet kan noen ha vondt av».

- Vet ikke foreldre nok om narko?

- Det er ikke bare foreldre som har liten kunnskap om narkotika. Det er generelt lite kunnskap om dette i samfunnet. Alt fra foreldre, næringsliv og folk som jobber med mennesker har behov for å vite noe om narkosituasjonen slik den er nå i 2014, sier generalsekretær Lars Holmen i NNPF, og legger til at det de siste årene har det kommet over 300 nye narkotiske stoffer på markedet.

Følg adressa.no på Facebook

Viktig målgruppe

Holmen mener at det er viktig at særlig barneskoleforeldre skaffer seg kunnskap om narkotika, og kaller dem en vel så viktig målgruppe for morgendagens åpne møte, som foreldre med barn i ungdomsskole- og videregåendealder.

- Årene fra barna er sju år til de er 13-14, går forsvinnende fort. Jeg synes det er litt sent hvis foreldre venter til barna deres kommer til sene ungdomsskole- eller tidlige videregåendetrinn før de etterlyser informasjon om narkotika, sier Holmen, og forteller at noe av målet med morgendagens møte er å formidle hvor viktig det er med tilstedeværende foreldre som er tydelige rollemodeller i barnas oppvekst.

- Det handler om å bry seg, sette rammer, være tydelige voksne og være til stede, sier Holmen.

- Hvordan mener du foreldre bør snakke om narkotika til en unge i barneskolealder?

- Det handler om å bruke de mulighetene som oppstår i hverdagslivet og være tydelig gjennom egne holdninger. Som forelder påvirker du ungene dine så fantastisk mye, sier Holmen.

Jobbet som spaningsleder

Personlig engasjement i nærmiljøet er også noe NNPF synes er viktig.

- La oss si at du bor på Stavset. Da kan man som forelder skape felles regler eller snakke sammen med andre foreldre med barn i samme klasse. Dette gjør at det blir lettere for barna å ta de vanskelige valgene, sier Holmen, som i perioden 2005 til 2010 var teamleder for narkospanerne ved Sentrum politistasjon i Trondheim.

Under folkemøtet kommer det også lokale tjenestemenn fra Sør-Trøndelag politidistrikt som kan gi en detaljert beskrivelse av narkosituasjonen i Trondheim og omegn.

Narko i postkassa

- Vi skal under møtet gi en beskrivelse av hvordan russituasjonen er blant unge og hva foreldre kan gjøre av tiltak for å bidra til at færrest mulig havner utpå med bruk av narkotika, sier Holmen, og legger til:

- De foreldre som tidligere har hatt erfaringer eller har leflet med narkotika, de aner ikke hvordan dagens situasjon er. Paletten av stoffer og valgmulighetene er uendelig mye større. Før måtte man oppsøke et spesielt miljø og kanskje gå inn i et skogholt for å skaffe narkotika. Nå kan du sitte på en datamaskin, bestille stoff og få det i postkassa di, sier Holmen.

- Er foreldre naive i forhold til narkotika?

- Jeg vil ikke si at de er naive. Men de ikke klar over at deltagelsen deres betyr så mye som den for barna deres, sier han.

Det åpne møtet skjer i forbindelse med at Norsk narkotikapolitiforening avholder sin årlige utdanningskonferanse i Trondheim denne helgen.

Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå