NTNU-forsker kastet ut av Norge:

Flyr hjem i dag

I dag setter den russiske forskeren Nadejda Sokolova (31) seg på flyet og forlater Trondheim. - Jeg tenker at det ikke er mennesker som har gjort dette, men systemet, sier Sokolova.

Saken oppdateres.

Klær, pyntegjenstander og gaver det er knyttet minner til, bøker og bilder. Etter ti år i Norge har det samlet seg opp mye på det lille rommet på Moholt studentby. Noe må være med til Canada, noe kan bli stående hos søsteren i Oslo inntil videre, mens annet kan gis bort.- Det har vært for mye for meg i det siste. Hele det siste året. Det er veldig tungt å sitte og vente i uvisshet. Derfor skal det på ett vis bli litt godt å reise nå, sier Sokolova.- Hva kommer du til å tenke om Norge i ettertid?- Ikke noe vondt om landet, for jeg har trivdes veldig godt her. Samtidig, når man har opplevd noe vondt, vil det nok feste seg. Jeg tenker at det ikke er mennesker som har gjort dette, men systemet. Det blir enda verre å reise etter det som er skjedd den siste tiden. Nå vet jeg hvor stor pris venner og kolleger setter på meg. Situasjonen gjorde at de fikk vise det, sier Sokolova.Frykter Schengen-trøbbelHun er glad for muligheten til å kunne fullføre doktorgraden ved universitetet i Calgary.- Men jeg er litt redd også. Jeg har aldri vært der, og kjenner ingen der, sier Sokolova.

- Det siste jeg hørte fra Canada var et spørsmål om jeg kan starte 1. mai eller 1. juli.Det synes Nadejda det er vanskelig å svare på. Når hun kommer hjem til moren i Arkhangelsk, vil hun søke om visum til Canada.- Men for å komme meg dit må jeg mellomlande i Europa. Jeg håper ikke det blir problematisk, nå som jeg er utvist fra hele Schengen, sier Nadejda. Hun frykter utvisningen vil få konsekvenser hun ennå ikke har oversikt over.Takknemlig for støtte

Sokolova er takknemlig overfor alle som har støttet henne den siste tiden, med oppmuntrende telefoner og e-poster. De har vært mange.- Jeg beklager at jeg ikke har hatt tid til å svare på alle de hyggelige sms-ene, sier hun.Godt over 60.000 kroner er samlet inn til rettssaken, fra privatpersoner og ulike bedrifter som mener Nadejda bør få bli.- Uten det hadde jeg ikke hatt mulighet til å få prøvd saken for retten, seir Nadejda.31-åringen har også fått en rekke ekteskapstilbud.- Det har vært litt irriterende, men også hyggelig. Det er ikke et lett tilbud å komme med, og mange av forslagene har vært seriøse, i et forsøk på å hjelpe meg, sier hun.- Norge har god råd

På Nadejdas siste dag på Gløshaugen var det messe i hallen i Elektrobygget. Store bedrifter prøvde å huke tak i de gode hodene fra stands langs veggene. I dagens arbeidsmarked er konkurransen enorm.- Jeg blir så misunnelig, sier Nadejda når hun ser de unge studentene diskutere med representanter fra bedriftene.

- Jeg kunne fått hvilken som helst jobb nå, og særlig når jeg blir ferdig med doktorgraden, sier hun, på vei opp til en siste lunsj med kollegene.- Norge må ha god råd, som kan gi slipp på slike som Nadejda, etter å ha investert så mye i utdannelsen hennes, sier instituttleder Ragnar Hergum til de matpakkespisende kollegene i det fullsatte lunsjrommet.Han synes det er opprørende at Utlendingsnemnda (UNE), som har besluttet å utvise Nadejda fordi de mener hun har brutt Utlendingsloven, lar hele bevisbyrden være hennes.- De sier at ekteskapet var pro forma. Vi vet det ikke er sant, men klarer ikke bevise det, sier Hergum. 
 
 
På forsiden nå