Da giftdrapsdømte Terje Wiik (66) omsider overga seg til politiet i Fredrikstad fredag i forrige uke, etter å ha forskanset seg i leiligheten sin i 16 timer, ble det beslaglagt en pistol.

Det opplyser politioverbetjent Geir Ole Momyr ved Sentrum politistasjon i Trondheim.

Ransaket

- Hvordan hadde han skaffet denne pistolen?

- Det var en pistol han hadde våpenkort på, og som stammer fra 70-tallet, svarer Momyr.

Wiik ble i 2000 dømt for giftdrapet på Inger Lise Bakken. I forbindelse med etterforskningen av saken ble det foretatt grundig ransaking av boligen til Wiik.

- Vi gjorde beslag av noen plomberte våpen, men denne pistolen ble ikke funnet, sier Momyr, som samtidig legger til at pistolen ikke var involvert i drapssaken på noen måte.

- Men hvis dere hadde funnet våpenet under drapsetterforskningen, ville den ha blitt beslaglagt?

- Ja, uten tvil, sier Momyr.

- Hadde søkt om pass

Wiik ble prøveløslatt i slutten av mai i fjor. Etter dette brøt han vilkårene for prøveløslatelse ved flere anledninger, og domstolene slo fast at han måtte sone gjenværende seks år av en dom på 21 år i fengsel. Da polititjenestemenn fra Østfold politidistrikt i august skulle forkynne kjennelsen fra Høyesterett for Wiik, oppholdt han seg ikke på noen av de kjente adressene som det var avtalt med Kriminalomsorgen region Øst at han skulle være på.

Kriminalomsorgen kontaktet da Trøndelag statsadvokatembeter og ba om bistand til forkynnelse av dommen. 7. oktober sendte statsadvokat Kaia Strandjord en anmodning til Sør-Trøndelag politidistrikt om bistand i saken.

–Det var kommet info om at han hadde søkt om pass. Når kjennelsen om gjeninnsettelse i tillegg ikke var forkynt for ham, var det en naturlig tanke å tro at han ville forlate landet, sier Momyr.

Sør-Trøndelag politidistrikt besluttet da å pågripe Wiik og sendte en pågripelsesbegjæring til politiet i Fredrikstad. Da de kom på døra til 66-åringen i forrige uke, nektet han å bli med politiet og forskanset seg. Fordi det viste seg at Wiik hadde tilgang på skytevåpen, valgte politiet å omringe boligkomplekset, evakuere naboene og sperre av alle veier inn til området.

Etter pågripelsen av den drapsdømte Terje Wiik i forrige uke, ble det beslaglagt en eldre pistol. Foto: Erik Hagen
Politioverbetjent Geir Ole Momyr ved Sentrum politistasjon i Trondheim opplyser at Wiik hadde en pistol med våpenkort. Foto: Foto: Kjell A. Olsen
Terje Wiik (66) ble pågrepet etter en dramatisk politiaksjon i Fredrikstad i forrige uke.. Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen