Nå tappes den siste julebrusen i Trondheim

Etter 35 år er det slutt. Neste år tappes ærverdige E.C Dahls julebrus på Gjelleråsen.

Etter 35 år var det slutt. Adresseavisen var med da den siste tappingen av ærverdige E.C Dahls julebrus ble gjort i Trondheim i fjor.

Saken oppdateres.

Når de siste literne av den tradisjonsrike julebrusen til Ringnes E. C. Dahls bryggeri tappes i den første uken i desember er en æra som startet i 1979 over.

- Ingen gravferd

Da er produksjonen av årets 1 955 000 liter julebrus over i bryggeriet i Trondheim. Neste år er det de bryggeriansatte på Gjelleråsen som sørger for at trønderne får julebrusen sin. Det er det mildt sagt delte meninger om i bedriften. Men regionsjef Arne Bartnes er ikke bekymret.

– Det her er ingen gravferd. Julebrusen er et lokalt produkt, og det er nok like kjært for oss uansett om det produseres på Gjelleråsen. Det er akkurat samme resepten, samme flaska og samme etiketten siden tidenes morgen. Produktet er trøndersk, sier regionsjef Arne Bartnes.

– Det er kanskje ikke alle som er enige i at det er trøndersk så lenge det produseres på Gjelleråsen?

– Nå er det slik i verden at vi ikke er enige om de samme tingene, sier Bartnes.

Trist og vemodig

Synnøve Bødker har jobbet på E.C. Dahls siden 1980.

– Jeg synes det er veldig synd. Det er sterke følelser rundt julebrusen, det er noe helt spesielt. Jeg husker at vi ansatte tok med brusen hjem på lanseringsdagen, og det var rene julaften. Familie og venner kom for å smake, sier hun.

I videoinnslaget forteller markedskoordinator Steinar Døsvik hvorfor julebrusen i hele tatt kom i 1979, og han forteller også om at han ikke er bekymret over at det er slutt på tappingen i Trondheim.

- Det ser vi ikke mørkt på, det er slik utviklingen er. Hvor det produseres tror jeg ikke har så mye å si, sier Døsvik, som har jobbet i bedriften i 43 år.

LES OGSÅ: 120 ansatte har fått sine oppsigelser

LES OGSÅ: - De har reddet seg selv

LES OGSÅ: - Bare 17 ølbryggere ved EC Dahls om to år

Synnøve Bødker synes det er trist at julebursen neste år produseres på Gjelleråsen. 
        
            (Foto: Glen Musk)

Synnøve Bødker synes det er trist at julebursen neste år produseres på Gjelleråsen.  Foto: Glen Musk

På forsiden nå