– Jeg har en ganske klar mening om dette, og det er at alle bør bidra, sier ordfører i Trondheim, Rita Ottervik.

Les sakens forløp her: Snylter på konkurrentene i julestria (krever innlogging)

Kampen mot kjøpesentrene

Ordføreren mener at i kampen mot kjøpesentrene må Midtbyen fremstå så attraktiv som mulig når julerykket setter inn.

– Og da må alle dra lasset, gratispassasjerer kan vi ikke ha, sier Ottervik.

Markedssjef Jarle Pettersen i Midtbyen Management er tydelig på at Trondheim kommune allerede tar sin bit av kaka, utover betaling for mørketidsbelysning utenfor sine egne bygårder. Det er Ottervik enig i.

– Vi bidrar allerede i Midtbyen Management-samarbeidet, og på mange andre områder når det gjelder Midtbyens attraktivitet, sier hun.

– Egne kampanjer ikke nok

I dagens utgave av Adresseavisen kommenterte enkelte av butikkene kritikken.

Presseansvarlig Kristin Fjeld i Hennes & Mauritz Norge uttalte at: «Det er svært viktig for oss å bidra til trafikk i gater og kjøpesentre vi er lokalisert i. Vi gjør dette på andre måter. Vi legger store ressurser i kampanjer og engasjerende aktiviteter som skal bidra til nettopp dette».

– Det er ikke sikkert at Midtbyen drar nytte av at Hennes & Mauritz har egne store kampanjer. De bør også bidra økonomisk til lokale aktiviteter, sier ordfører Ottervik.

Det har ikke lyktes Adressa.no å få en ny kommentar fra Hennes & Mauritz.

Norgesgruppen-eide Deli de Lucas nye franchisetagere har sagt at de ønsker å bidra, mens Zara i Nordre gate henviser til hovedkontorets resepsjon i Sverige, der ingen svarer på telefonen.

All julehandel i Midtbyen

Trondheimsordføreren sier at hun har et nært forhold til Midtbyen.

– Julegatene er viktige for meg, jeg kjøper alle julegavene i Midtbyen. I tillegg er det viktig med felles åpningstid, sier ordføreren, som også trekker frem julemarkedet på Torvet som en attraksjon i seg selv.

Jul i Nordre: Julepyntet Nordre gate mot Vår Frue kirke et tidligere år. Foto: IVAR MØLSKNES, Adresseavisen
Essensielt: – Det er kjempeviktig for attraktiviteten til Midtbyen at det pyntes til jul, sier butikksjef ved Krogh Optikk i Nordre gate, Karl David Ekker. Krogh Optikk er med på spleiselaget. Foto: JENS PETTER SØRAA
Skifter lysslynger: De gamle lysene har fått merke tidens tann. Hele Nordre gate og deler av Kongens gate får ny mørketidsbelysning i løpet av november. Leif Gøran Valleraunet og Silje Mari Kvam i Din Gårdsplass har fått oppdraget med å utføre jobben. I tillegg skal trærne i Nordre trimmes. Foto: JENS PETTER SØRAA
Året var 1976: Og allerede da var tradisjonen med julegate vel etablert i Nordre. Foto: TERJE EIDSVÅG, adresseavisen