Etter at Adressa.no skrev om elbil-eier Tonje Edvardsen som ikke får ladet bilen sin i Søndre Hallset borettslag i Trondheim, vil nå miljøstiftelsen Bellona komme til Trondheim for å hjelpe.

Trondheim Smart City

- Vi vil se på hvilke praktiske problemer som ligger til grunn for at det ikke er mulig å lade i borettslaget.  Jeg har bedt fagavdelingen se på hvilke løsninger som kan gjøres, og vil gjerne høre fra både borettslag og Tonje selv, sier Hauge, som i løpet av kort tid tar turen til Trondheim.

Gjennom prosjektet Trondheim Smart City samarbeider Bellona med Trondheim kommune og Siemens. Prosjektet tar sikte på å ta ut potensialet for energisparing i boliger, næringsbygg, industri, gatebelysning og strømnett i Trondheim.

Gammelt strømnett

- Frykten for at 30 elbiler skal lade kan ikke stoppe et borettslag fra å komme i gang med løsninger for elbil-eiere. Vi har også et ønske om å lære av dette, og vi har samarbeid med kommunen og Siemens som omhandler miljøtiltak. Sammen med også andre samarbeidspartnere vil vi gjerne komme opp med forslag. Et borettslag kan jo ikke bare si nei, og la det stoppe med det, sier han.

Ifølge borettslaget er det for gammelt strømnett til at lading av elbil kan aksepteres, og at styret ikke ser det økonomisk forsvarlig å starte utbygging av den biten.

Følg adressa.no på Facebook

- Se på hele borettslaget

- Hvis strømnettet er så gammelt må vi kanskje se på om hele borettslaget må ha energitiltak. Vi vil i alle fall finne en løsning på dette, og se på mulighetene som finnes, sier Hauge, som mener det ofte er redselen av nye ting som stopper prosjekter som denne elbil-floken.

- Kan du love at dere kommer frem til noe som gjør at dette løser seg for elbil-eierne i borettslaget?

- Vi skal nå snakke sammen med partnerne våre. Men det er jo snart jul, sier Hauge.

For Tonje Edvardsen er dette en gladmelding hun nesten ikke tror er sann.

- Jeg hadde aldri trodd at denne saken skulle skape så mye engasjement. Jeg har fått så mange flotte tilbakemeldinger, og nå kommer det her i tillegg. Magisk, sier hun.

Dialog med styret

Onsdag kveld møtte hun og den andre elbil-eieren i borettslaget, Mariann Olsen, styret til en samtale. Etter samtalen gjennomførte styret et eget styremøte der elbil-saken var tema. Der vedtok de å stille seg positive «til å innhente informasjon for å kunne legge fram en sak for generalforsamling i borettslaget i mai 2015».

Men: «Inntil saken er behandlet der, kan vi dessverre ikke tilby lading på borettslagets område», heter det videre.

- Riktig retning

- Jeg følte at jeg fikk litt forståelse for min situasjon, og jeg er glad for at de nå vil innhente mer informasjon. Det er et steg i riktig retning, sa Edvardsen til adressa.no. onsdag kveld.

Styret ønsket ikke å kommentere vedtaket eller saken for øvrig etter styremøtet onsdag.

Bellona-leder Frederic Hauge. Foto: Bellona