Minnesmerke: Minnemarkeringen av Thingstadgruppen og Wærdahlgruppen startet med kransnedleggelse på Domkirkegården.

De var alle medlemmer av Wærdahlgruppen. En av dem var Reidar Wærdahl, faren til Ruth Wærdahl Wesenlund (71). Hun møtte aldri sin far. Han ble henrettet bare dager etter at hun ble født.

Mandag kveld var hun til stede under minnemarkeringen på Domkirkegården og i Rustkammeret. En minnemarkering som kom i stand for å hedre to motstandsgrupper som lenge var en mindre kjent del av krigshistorien.

Ti medlemmer av Thingstadgruppen ble henrettet våren 1943, og 17. november ble åtte medlemmer av Wærdahlgruppen skutt. Begge var blant de mest aktive kommunistiske sabotasjegruppene.

– Jeg har alltid irritert meg over at det har vært så mye fokus på alt motstandsarbeidet som foregikk i Oslo. Men det foregikk mye også andre steder. Derfor var det på tide med en markering av dette her i Trondheim, sa Wærdahl Wesenlund etter at minneseremonien var over.

Hun var både rørt og glad:

– Dette var veldig fint, stilig og smakfullt. Dette skal de ha all ros for, sa hun.

Les også: Wesenlund hedret henrettet svigerfar

Adressa pluss: Klovnens enke

Ofret alt

Både Thingstad- og Wærdahlgruppen var aktive motstandsgrupper under andre verdenskrig. De opererte over hele Trøndelag, produserte illegale aviser, la opp fluktruter og bisto i flyktningtransport, planla sabotasjeaksjoner og samlet inn penger til etterlatte. Men det har vært lite oppmerksomhet mot disse ungdommene som gikk inn i gruppene for å bidra til frigjøringen av Norge.

– De var aldri i tvil om at det de gjorde var rett, men de var slett ikke sikker på om de kom ut av det med livet i behold. Vårt samfunn har en plikt til å minnes deres innsats, og vi har alle en plikt til å minnes de som ofret alt, sa Arnfinn Moland, leder av Hjemmefrontmuseet under arrangementet.

Voldsom interesse

Markeringen startet med kransenedleggelse ved De falnes bauta på Domkirkegården, før det hele fortsatte innendørs på Rustkammeret med musikk og taler. Familie og etterkommere av dem som ble drept var til stede, i tillegg til en rekke andre. Dermed ble det langt fra sitteplass til de flere hundre som var til stede.

– Det er veldig gledelig at det er så stor interesse. Vi planla egentlig en slik markering i fjor, etter 70 år, men valgte å vente slik at vi fikk gjort det ordentlig i år. Men det har gått altfor lang tid, sier Morten Henriksen, sjef for Luftkrigsskolen som ledet markeringen.

Enke og småbarnsmor

Ruth Wærdahl Wesenlund satt på første rad sammen med sin søster. I et portrettintervju i Uke-Adressa sist lørdag fortalte hun om den dramatiske starten på sitt liv:

– Min mor ble enke som 30-åring. Da sto hun alene igjen med to småjenter. Den ene nyfødt, den andre sterkt traumatisert. Hun er den sterkeste kvinnen jeg har møtt. Hun giftet seg aldri igjen og døde som 86-åring.

Ruths far Reidar Wærdahl ble pågrepet av Henry Oliver Rinnan og hans folk hjemme i familiens leilighet i Sandgata natt til 17. oktober 1943. Det var like etter at han hadde fulgt kona Bergljot til Stiftelsen. En måned senere ble han drept på Kristiansten, sammen med to onkler av Ruth som var med i samme motstandsgruppe.

Ordfører Rita Ottervik deltok på markeringen, og var glad for motstandsgruppene omsider fikk sin heder:

– I dag er endelig tiden inne til å hedre disse helter som ga sitt liv for fedrelandet, og med sin viktige innsats kjempet for vår framtid, frihet og trygghet, sa hun.

Minnemarkeringen kom i stand etter initiativ fra Berit Rusten, og var et samarbeid mellom Forsvarets avdeling for kultur og tradisjon, Norges kommunistiske parti avdeling Trondheim/Trøndelag, Trondheim kommune og Panter Tanter produksjoner.

Fin stund: Ruth Wærdahl Wesenlund deltok på minnemarkering sammen med sin søster Ågot Elisabeth t.h.
Flere hundre møtte opp til minnemarkeringen over de kommunistiske motstandsgruppene som opererte i Trøndelag under krigen,Thingstadgruppen og Wærdahlgruppen i Rustkammeret.
Ordfører Rita Ottervik holdt tale under minnemarkeringen. Foto: Foto: Hilde Skjesol