- Dette er en pris jeg setter veldig pris på. Jeg ble veldig overrasket, men må innrømme at jeg var litt forberedt da jeg fikk beskjed om å ta turen til Golftinget i Tromsø, sier Asbjørn Pettersen fra Trondheim.

Følg adressa.no på Facebook

Daglig på banen

Det var for halvannen uke siden han fikk årets ildsjelpris i Norsk Golfforbund.  Den får han for lang og tro tjeneste i Trondheim Golfklubb. For golferne i Midt-Norge er han kjent som «Asbjørn i Bua», og har siden 1992 jobbet som starter, eller Marshall på golfspråket, på Sommerseter.

- Jeg ble enkemann i 92’, og har vel vært på banen omtrent daglig på sommeren siden den gang. Fra åtte om morgenen til ni om kvelden, sier Pettersen, som også ble æresmedlem i Trondheim Golfklubb i 2008.

Militærkarriere

Men golfinteressen kom allerede i 1978.

- Jeg havnet i Trondheim i 1977 etter et omflakkende militærliv. Jeg fikk tjenestebolig rett ved Theisendammen, og gikk mange turer med hunden i området. Under en av turene var det en som sa at jeg burde prøve golf, og slik ble det. I 1985 ble jeg pensjonist, og siden er det blitt mange dugnadstimer der oppe, sier han.

15 000 kroner

Sammen med diplom, bilde og heder, fikk han 15 000 kroner.

- Pengene skal brukes til noe golfrelatert. Jeg fyller 90 år i juni neste år, og vil gjerne kombinere den feiringen med arrangement for juniorer på Sommerseter.  Jeg skal i alle fall ikke bruke pengene på en fest i byen i alle fall, ler han.

- Hva er det som driver deg?

- Jeg treffer jo så mange hyggelige folk, og blir kjent med så mange folk. Det motiverer meg veldig. Miljøet er kjempebra, og jeg gleder meg til hver dag. Mitt motto er å komme seg ut hver dag hvis ikke blir man fort gammel. Så det her skal jeg gjøre til helsa ikke holder lenger, sier han.

Og med et handikap på 20,7 er han selv en god golfer.

- Jeg spiller hver torsdag sammen med 40-50 pensjonister. Og på vinteren er jeg to dager i uka i golfsimulatoren på Lade, sier han.

- Unikt

Asbjørn er altså en såkalt Marshall i klubben. Det betyr at han er kontrollør på banen, eller banevert om du vil. Han er den som har full kontroll på alt fra tider til rett klesvalg.

Formann i Trondheim Golfklubb, Ole Kristian Vaagan, er stolt over å ha en ildsjel som Asbjørn i klubben.

- Det er helt unikt at en på 89 år gjør den jobben han gjør for oss. Vi har spurt oss mange ganger om hva som skjer den dagen Asbjørn ikke vil drive med det her mer. Han har en kjempeviktig rolle for både nye og etablerte spillere, sier Vaagan.

Nyter stor respekt

Daglig leder Harald Helland er også raus med omtalen.

- Det er så fortjent. Asbjørn er en bauta og en institusjon på Sommerseter, og resten av midtnorsk golfmiljø. Han nyter stor respekt blant klubbens medlemmer, og i særdeleshet blant våre juniorer, som setter umåtelig stor pris på Asbjørn, sier Helland.

Asbjørn Pettersen fikk prisen overrakt fra presidenten i Norsk Golfforbund, Finn H. Andreassen. Foto: Privat