Miljøpakken skal bygge ny bru ved Sluppen i Trondheim, og fagjuryen er nå i gang med å evaluere de fem forslagene som kom inn 7. november.

- Vi er veldig fornøyd med at vi har fått inn såpass varierte og gjennomarbeidede forslag. Det er tydelig at alle teamene har jobbet godt, sier Terje Simonsen, planprosjektleder i Statens vegvesen.

Vil koste 540 mill.

I tillegg til funksjonalitet og estetikk, har konkurransen stilt krav til at man kan gjennomføre prosjektet innenfor Miljøpakkens handlingsprogram. Det betyr et budsjett på rundt 540 millioner kroner.

- Nå skal juryen jobbe med å finne ut det beste forslaget. Det er mange hensyn å ta, som for eksempel landskapstilpasning, inngrep i Nidelven-korridoren og hvordan skråningen mot Byåsen vil bli seende ut. Det er mye de må tenke på, sier Simonsen.

I Miljøpakkens handlingsprogram er det medregnet 540 millioner kroner for ny bru og tilhørende veianlegg. Men det som ikke er med i denne kostnadsrammen, er tunnelportalene som vil komme i forbindelse med den fremtidige Byåstunnelen. Dette vil utgjøre en kostnad på mellom 30 og 40 millioner kroner.

- Når vi bygger nye Sluppen bru, så vil det være naturlig å gjøre det i sammenheng med tunnelportalene, sier Simonsen.

Følg adressa.no på Facebook

Følg Adresseavisen på Instagram

Kåring før jul

De fem inviterte teamene har jobbet med prosjektet i to måneder. Vinneren skal kåres før jul, og teamet som står bak får tilbud om videre prosjektering.

Forslagene vil bli utstilt i Bytorget i Fylkeshuset, Erling Skakkes gate, fra mandag 1. desember klokka 12 og ut uke 51.

Simonsen beskriver Sluppen bru som den viktigste forbindelsen mellom Byåsen og E6 og hele veinettet på østsiden av Nidelva.

- Vi vet at den eksisterende brua står på overtid, og det er stort behov for å fornye den. Etter E6 sør er dette det neste store veiprosjektet, sier han.

Får to bruer på Sluppen

Mange vil trolig ha en mening om utformingen av brua, men Simonsen tror de aller fleste vil ha et annet fokus.

- Noen vil nok være interessert i forslagene, men det viktigste for folk er nok likevel at det blir ei ny bilbru, sier han.

Dagens Sluppen bru vil bli revet, og man vil bygge en ny gang- og sykkelbru på de gamle fundamentene. Dermed blir den nye brua liggende litt lenger nord for dagens bru, og skal bli koblet på rundkjøringen som ligger ved den nye brannstasjonen på Sluppen.

- Senere vil det komme en omfattende ombygging av krysset som ligger mellom E6, Omkjøringsveien og Holtermannsveien, men det ligger ikke inn i Miljøpakken ennå, forklarer Simonsen.

Åpnes i 2018

Anlegget skal prosjekteres og reguleres i løpet av 2015, og planen er å starte byggingen sommeren 2016. Dersom planlegging og bygging går som forutsatt, kan ny bru åpnes sommeren 2018.

NB! Den nye brua skal kobles på den fremtidige Byåstunnelen, men tunnelmunningene vil ikke nødvendigvis se ut som på skissene.