Fredag kveld møttes noen av medlemmene i Stålisgruppa på Theisendammen i Bymarka. De mener skøyter er best med vann under isen.

- Det er spesielt å gå på skøyter om kvelden. Vi hadde to fakler med levende lys som mål, og det skapte en spesiell stemning. Isen var glatt, fin og nylagt. Det var sesongstart på skøytesesongen, sier Bård Solem i Stålisgruppa.

Han beskriver gruppa som en uformell sammenslutning av folk som liker å gå på skøyter i naturen, som har møttes på Facebook. Videoen over er lagt ut på gruppas Facebook-side.

Solem sier det er friluftslivet og stålisen som gjør at de foretrekker å gå på skøyter i marka. Stålis er den blanke isen som dannes på stille vann.

- Stålis er tryggere

- Det er som å gå på tur. Om vinteren er det vanligvis sjelden vi kan gå på skøyter på vannene i marka. Vi leter etter nye vann hvor snøen ikke har ødelagt isen. Den nylagte isen er mye blankere og finere å gå på en gammel is. Stålisen er også mye hardere og tryggere enn isen utpå vinteren og våren, sier Solem.

Men den første isen om høsten er ikke alltid sikker. Fredag kveld boret derfor Stålisgruppa sju hull forskjellige steder i isen på Theisendammen, for å sjekke istykkelsen. Den var fra 9 til 12 centimeter.

Går på 5 cm is

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) anbefaler minst ti centimeter stålis for å gå på isen. Med sikkerhetsutstyr, trening på redning, og flere i følge, mener NVE man kan strekke grensen ned mot fem centimeter.

- Det er ikke uvanlig at vi går på is som er fem centimeter. Da har vi på redningsvest, har ispigger rundt halsen, isstav for å sjekke tykkelsen på isen foran oss og redningsline for å hjelpe hverandre, sier Solem.

Han forteller også at de da også har tørre klær i vanntett pose i ryggsekken.

LES PÅ PLUSS: Skøyteis her - men ikke på alle vann

- Dilemma

- Du frykter ikke at videoen av hockeykampen fra Theisendammen fredag kveld kan oppfordre folk til å gå på skøyer på vannene i marka, uten å sjekke istykkelsen så nøye som dere gjør?

- Det er et dilemma. Men videoen er koblet til en tekst hvor folk blir oppfordret til å ta høyde for sikkerheten på Facebook-siden til Blyberget frileik, sier Solem.