- Dette ser positivt ut, sier Nils Kristian Moe, politimester i Sør-Trøndelag, til adressa.no.

LEDER: Lys over «det mørke nettet»

Politimesteren er forelagt informasjon fra adressa.no om at justisminister Anders Anundsen og samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen innfører nye, skjerpede kontrollrutiner for innenlandspost.

- Det kan lette arbeidet vårt og det ser også ut som om at det vil kunne medføre økt mulighet for kontroll av bestemte postsendinger og muligheter for mer rutinemessige kontroller, sier politimesteren.

- Ikke fått prioritet

Endringen skjer en måned etter at Adresseavisen i dokumentaren «silkeveiene» avslørte at norske narkotikanettverk pumper ut kilovis av kokain, amfetamin, ecstasy og annen type narkotika til norske kunder ved hjelp av Posten, og «det mørke nettet».

- Det synes som om terskelen for å drive straffbar virksomhet dermed blir betydelig lavere, fordi oppdagelsesrisikoen minker, sa politimester Nils Kristian Moe om avsløringene.

Intetanende postmenn- og kvinner har fungert som narkotikakurerer og levert brevene hjem til kundene – noe som har vært en tilnærmet risikofri modus for selger og kjøper ettersom det ikke er et kontrollsystem av Posten.

Ifølge samferdselsminister Kjetil Solvik-Olsen ble avgjørelsen om å gjøre noe med problematikken tatt på et møte mellom ham og justisministeren for et par uker siden.

- Vi har fulgt sakene med interesse. Omfanget er bekymringsfullt. Det har ikke fått den oppmerksomhet og prioritet som det bør ha, sier statsråden.

- Svært alvorlig

Frp-statsrådene har bestemt at politi kan søke gjennom innenlandspost med narkotikahunder. Dette kan skje fordi Posten har gitt sitt samtykke. Konsernsjef Dag Mejdell sa i går til adressa.no at Posten faktisk ønsket mer politinærvær i landets ni terminaler – for å få bukt med flyten av narkotikabrev.

Kommentar: Politiets sorte hull(Adressa pluss)

Kommentar: Rådvillhet om mørk virksomhet (Adressa pluss)

I første omgang skal narkotikahunder settes inn på Østlandsterminalen i Oslo, som håndterer 60 prosent av norsk brevpost. Til neste år utvides ordningen til å gjelde over hele  landet – også i Trondheim.

Politimester Nils Kristian Moe så behovet for endring da han leste Adresseavisens saker.

- Hvis problemet er i nærheten av det Adresseavisen skriver om, så har dere tatt tak i en svært alvorlig og omfattende kriminalitet som er, og som har vært, forholdsvis ubehandlet. Gitt dette så bør alle tiltak som kan være mulige vurderes, også eventuelle lovendringer som kan gi oss mulighet til å etterforske sakene på en bedre og enklere måte.

Venter lovendring

Postloven er ute på høring. Konsernsjef Dag Mejdell forventer en proposisjon til sommeren, med påfølgende endring av loven. I dag må politiet gå til retten for å få en kjennelse på at hvert enkelt brev kan åpnes.

Mejdell ønsker at politiet skal lettere få adgang til å åpne og inspisere brev - i tillegg til at narkotikahunder skal kunne snuse på brev.

- Politiet må slippe godkjenningsordning for hver enkelt åpning, sier han.

Les dokumentaren «silkeveiene» her

De andre sakene om avsløringene fra «det mørke nettet» finner du under: (krever Adressa pluss)