- Veldig synd for byen

Puben som ble åpnet av en blivende statsminister, brant i natt ned til grunnen.

TOTALSKADD: Kieglekroa brant ned til grunnen.   Foto: KIM NYGÅRD

Saken oppdateres.

- Kieglekroa og den gamle fabrikkbygningen som den ligger i er totalskadd. Det er veldig synd for byen, aller mest på grunn av puben. Den er den eldste vi har, sier kunsthistoriker Daniel Johansen til adressa.no.

LES OGSÅ: Én person pågrepet etter storbrann

SE BILDENE FRA BRANNEN

Johansen var selv innom brannstedet i morgentimene fredag, for å skaffe seg oversikt over skadene.

Åpnet av Borten

I 1962 kastet Per Borten den første kulen på kjeglebanen, ifølge Kieglekroas egne hjemmesider. Tre år senere ble Borten statsminister, en post han holdt frem til 1971. Den politiske linken har blitt opprettholdt også senere. Puben er et populært møtested etter bystyremøtene.

LES PÅ ADRESSA PLUSS: Kieglekroa var vannhull i 52 år

- Vi har ikke så mange steder som er fra før 80-tallet igjen i Trondheim. Vi er i ferd med å få en by hvor alt er striglet, og det er mange kjeder. Det er herlig med noen pusterom hvor ting kan være litt brunt og lurvete i kantene. Det hører med, men nå har vi mistet den og det er synd, sier Johansen.

Hyller brannvesenet

Brannen ble oppdaget klokken fire natt til fredag. Trøndelag brann- og redningstjeneste rykket ut med alt tilgjengelig mannskap og kjempet mot flammene i timevis. Først i halv åttetiden hadde mannskapene kontroll, og en halvtime senere var det slokket.

Kunsthistoriker Daniel Johansen hyller brannmannskapene og mener innsatsen hindret spredning til trehusbebyggelsen på Hospitalsløkkan, noe som reddet Trondheim fra en stygg storbrann.

- Vi var heldige med at det ikke var vind. Dette kunne gått veldig mye verre, men brannvesenet klarte å hindre det, sier Johansen.

Vitner reagerte på en manns oppførsel ved åstedet natt til fredag. Det førte til ta mannen ble pågrepet av politiet. Han ble innbrakt til Sentrum politistasjon og har status som mistenkt.

- Feller en tåre

Mange Twitter-brukere har vist sin medfølelse etter brannen. Blant annet to politikere fikk en trist start på dagen.

- Fryktelig trist med brann i Kieglekroa, mye historie tapt, skriver stortingsrepresentant Snorre Valen (SV) på Twitter.

- Mitt elskede Trondheim i flammer. Trist å våkne opp til nok en bybrann, skriver Linda H. Helleland (H), leder for stortingets transportkomite, på Twitter.

Mange mener at den tradisjonrike bygningen hadde en spesiell plass i Trondheims bybilde.

- Vanvittig trist at Kieglekroa brenner! En del av Trondheims sjel opp i røyk, skriver Jimmy Thomasli på Twitter.

- Det blir et åpent sår i Trondheim når Kieglekroa etter 52 år, og Per Bortens åpningskast i dart nå er totalskadd. Nok en trebygning tapt, skriver Rolf Martin Krey.

Slik viser Trøndelag Teater sin medfølelse:

- I dag feller vi en tåre for #kieglekroa, skriver Trøndelag Teater på Twitter.


Brannmannskapene kjempet mot flammene som hadde tatt tak i Kieglekroa natt til fredag.  
        
            (Foto: JOAKIM SLETTEBAK WANGEN)

Brannmannskapene kjempet mot flammene som hadde tatt tak i Kieglekroa natt til fredag.   Foto: JOAKIM SLETTEBAK WANGEN

Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå