Hjerneforskerne i Trondheim hviler ikke på sine laurbær.

Under nobelforedraget sitt i Stockholm kunne May-Britt Moser fortelle om et rykende ferskt funn som publiseres i morgen i tidsskriftet til det amerikanske vitenskapsakademiet. Moser-paret ble utnevnt til medlemmer av akademiet i fjor.

Les også: Historiens femte nobel-ektepar

Rotta husker rommet

Forsøk med rotter i elleve ulike kunstige rom i laboratoriet viste at rottehjernen har en forbausende evne til å huske hvert enkelt miljø. For å gjøre utfordringen ekstra vanskelig for rotta, var det svært lite som skilte de elleve rommene. Til tross for det, skilte rotta klart mellom dem.

Ulike celler i hjernesenteret hippocampus var aktive fra miljø til miljø. Når rotta kom tilbake til et kjent miljø, var akkurat de samme cellene aktive som første gang den var der. Rotta «tok frem det riktige kartet» hver gang den kom inn i et miljø den hadde besøkt tidligere.

Les også: Mor til en nobelprisvinner forteller

God hukommelse

– Dette viser at rottehjernen kan operere med minst elleve ulike kart som er helt avhengige av hverandre. Det vitner om et minne med høy kapasitet. Kanskje kan dette være grunnlaget også for andre typer minner, sier May-Britt Moser.

At tallet stoppet på elleve er en tilfeldighet som skyldes at det ikke var plass til flere kunstige miljøer i laboratoriet.

Kartgrunnlaget

Moser-paret ble tildelt nobelprisen for sin oppdagelse av gittercellene. Dette er celler i hjernesenteret entorhinal cortex som automatisk gjør en slags matematisk kartlegging av ethvert miljø rotta befinner seg. Dette skjer i et regelmessig mønster, helt uavhengig av det ytre miljøet.

Skaper minner på kartet

Forskningen i den ferske publikasjonen gjelder celler i i hippocampus, et nabosenter i hjernen. Hippocampus er knyttet til dannelse av hukommelse. Kartleggingen som rotta gjør i hippocampus bygger på observasjoner dyret gjør av rommet den befinner seg i. Disse observasjonene blir til minner, holdepunkter, som "legger seg oppå", den automatiske kartene som gittercellene sørger for. På denne måten lager rotta individuelle minner om hvert enkelt rom.

Her holder Edvard Moser sin del av foredraget, og på dette tidspunktet snakket han om gittercellene, som er en sentral del av stedsansen vår. Foto: Håvard H. Jensen