Daglig leder ved Trondheim Fysikalske institutt, manuellterapeut Tor Inge Andersen liker ikke begrepet mobilnakke, og fraråder å bruke det.

- Det er fornuftig å ha et reflektert forhold til mobilbruk av mange årsaker, men et slikt fokus kan skape unødvendig bekymring. Bekymring er en faktor som faktisk kan bidra til nakkeplager, sier han.

På nyordlista

Mobilnakke er på topp-ti lista til Språkrådet over årets nyord. Umiddelbart skjønner vi at det dreier seg om nakkesmerter etter mye bruk av mobil og nettbrett. Som rådet skriver på sin hjemmeside vet vi ikke om belastningen for nakken blir en folkesykdom, men tror at ordet er kommet for å bli.

Les også: Jeg har kjøpt Ipad til toåringen og skammer meg ikke

Ingen årsaksforbindelse

- Det er ingen tilgjengelig viten om mobilbruk og nakkeproblemer. Det har vært mye fokus på at mobilbruk kan gi gi økt fare for hodepine, men studier der man har sett på dette har ikke vist slik sammenheng, sier Andersen.

Og får støtte av Joachim Tansemb Andersen, kiropraktor og informasjonsansvarlig i Norsk Kiropraktorforening.

- Betegnelsen mobilnakke/tastenakke er svært uheldig da det automatisk konstruerer en årsakforbindelse mellom mobilbruk og nakkeplager hos barn. Hvorvidt denne forbindelsen er reel, altså om det finnes et kausalt forhold mellom mobilbruk og nakkeplager, vet vi per i dag veldig lite om, sier han.

Les også: Hver tredje barnehage bruker nettbrett

Les også: Nettbrettet er den nye pekeboken

Boknakke

- Vi snakker om mobilnakke, men vi har lest aviser og bøker i all tid uten at vi bruker begrepet boknakke. Jeg er ikke med på at mobilnakke er en diagnose. Vi blir sittestillende, og mister den aktiviteten man hadde før. Det er et større problem enn telefon og nettbrett, sier Fredrik Hole, kiropraktor ved Trondheim kiropraktorklinikk.

Følg adressa.no på Facebook

Flere tar kontakt

Andersen kjenner ikke til at det er særlig økning av at barn og unge, i alle fall i Trondheim, oppsøker fysioterapi grunnet bruk av nettbrett og mobil.

- Vi ser nok at flere unger i større grad tar kontakt med manuellterapeuter og fysioterapeut grunnet nakke- og ryggproblemer, men det er ikke spesielt knyttet til dette, sier Andersen.

Inaktive

Han peker heller på inaktiviteten som et problem, og merker en stadig større polarisering mellom de ekstremt aktive og de som er helt passive.

-  En ser mindre av ”vanlig aktivitet", og det er en stor utfordring. Vi skal være forsiktige med ekstrem trening i ung alder, men det er en bedre variant enn inaktivitet, sier Andersen, som påpeker at det største problemet helt klart er inaktivitet.

Daglig leder ved Trondheim Fysikalske institutt, manuellterapeut Tor Inge Andersen Foto: Privat
Fredrik Hole, kiropraktor ved Trondheim kiropraktorklinikk. Foto: Privat