Fengslet radioagent varslet Tronstad

NTH-professor Leif Tronstad unnslapp med et nødskrik tyskerne da den illegale radioagentgruppa Skylark B i Trondheim ble rullet opp høsten 1941.

Saken oppdateres.

Fra en hemmelig radiosender i Bymarka nord for Gråkallen hadde motstandsfolkene sendt meldinger til England, blant annet om tungtvannproduksjonen på Norsk Hydro på Rjukan. Leif Tronstad var involvert og gikk under navnet "postbudet".

Da spionvirksomheten ble rullet opp av tyskerne og flere medlemmer arrestert, var professor Tronstad i stor fare. Ved hjelp av tegnspråk fra sin celle i Vollan fengsel, fikk trondhjemmeren Haakon Sørbye gitt ut meldingen til en forbipasserende student om at Tronstad måtte forsvinne.

– Etterson jeg satt isolert, tok jeg sjansen på å ta ut en vindusrute som satt løs i cella. Jeg begynte å plystre studentsanger for å gi meg til kjenne, minnes Haakon Sørbye (87). En student som gikk forbi, skjønte sammenhengen og kom helt inntil gjerdet.

– Dermed begynte jeg å forme bokstaver ved hjelp av fingrene og fikk ut følgende budskap: Gi beskjed til Thomas Hysing (studentleder) om at " postbudet" må forsvinne, sier Haakon Sørbye. Også Sørbye måtte betale en høy pris for sitt engasjement i illegalt arbeid. Etter fengselsopphold i Norge, sist på Grini ble han sommeren 1943 sendt til Tyskland og konsentrasjonsleir. Han ble reddet av frigjøringen i 1945.

 
        
            (Foto: BØRGE SOLEM)

  Foto: BØRGE SOLEM

 
Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå