To menn i 30-årene bøtelagt etter supporterbråk

Angrep LSK-supportere og startet slagsmål i sentrum.

Politiet hadde tatt oppstilling i Prinsen, men klarte ikke å hindre bråket i å bryte ut.  Foto: Kim Nygård

Saken oppdateres.

To menn, den ene bosatt i Trondheim og den andre i Oslo, er i Sør-Trøndelag tingrett dømt til å betale hver sin bot på 17 000 og 20 000 kroner, eller fengsel i henholdsvis 34 og 40 dager for vold.

De to ble ansett som hovedanførere for bråket i Trondheim sentrum før kampen mellom Rosenborg og Lillestrøm 9. juni i år.

TV-ADRESSA: RBK- og LSK-supportere i tottene på hverandre

Provoserte

I forbindelse med kampen hadde mellom 40 og 50 rosenborgsupportere samlet seg på puben Three Lions i Brattørgata, en pub som supporterne for bortelaget ofte bruker ved kamp.

Samtidig samlet LSK-supporterne seg på Café Dublin i Kongens gate, på oppfordring fra politiet.

På tur til Lerkendal valgte RBK-supportene en rute som gikk forbi Café Dublin, og i dommen fastslår retten at denne ruten trolig ble valgt for å provosere LSK-supporterne, ettersom ruten ellers ikke er et naturlig valg.

Slagsmål i gata

Dersom det var hensikten, lyktes hjemmesupporterne med sin taktikk, og de besøkende kom ut av puben og svarte på tiltalen.

Dermed oppsto det et slagsmål som okkuperte deler av gata og stanset trafikken i området.

Ifølge dommen var de to tiltalte aktive både i å lede supportergruppen forbi Café Dublin, og i selve tumultene.

Begge forsøkte å dele ut slag til LSK-supportere, men begge bommet med slagene sine. Den ene mannen gikk for øvrig i bakken som følge av svingslaget han selv bommet med.

LES OGSÅ: LSK-supporter tatt med stjålet RBK-banner

Nektet å høre på politiet

I tillegg til at begge er dømt for vold, er de også dømt for ikke å innrette seg etter politiets befalinger.

Med tanke på at det ofte oppstår bråk når RBK- og LSK-supportere møtes, hadde politiet tatt oppstilling med 10–12 tjenestemenn ved Café Dublin, og var dermed til stede under tumultene som fulgte.

Politiførstebetjent Tom Åge Dahl var en av tjestemennene til stede. Han forklarte i retten at han fysisk forsøkte å geleide de to fra stedet, uten at de hørte etter. Blant annet skal en av de to tiltalte ha sneket seg rundt og bak en buss for å komme seg tilbake til LSK-supporterne.

LES OGSÅ: Kritisk til politiets håndtering før supporterbråket

Hentet etter kampslutt

Etter kampslutt tok politiet oppstilling ved trappa på Lerkendal for å få fatt i de to tiltalte, som de anså som hovedanførere for bråket i sentrum før kampen.

Der forsøkte de to å stikke av i folkemengden, men ble stoppet av en privatperson som så hva som skjedde.

LES OGSÅ: Tre skadet av bluss på Lerkendal

Tiltakende problem

I dommen kommer det frem at både allmenn- og individualpreventive hensyn spilte inn i straffeutmålingen.

«Tribunebråk, ordensforstyrrelser og voldshandlinger er et tiltakende problem knyttet til fotballkamper, hvor det gjennomgående er et fåtall som ødelegger for de mange», skriver tingretten.

I tillegg er det skjerpende at den ene tiltalte også tidligere er dømt for et lignende forhold.

Her visiterer politiet en LSK-supporter og finner et RBK-banner som angivelig ble stjålet i fjor. 
    
      (Foto: Levin Nestvold Jr.)

Her visiterer politiet en LSK-supporter og finner et RBK-banner som angivelig ble stjålet i fjor.  Foto: Levin Nestvold Jr.

Det var opphetet stemning på tribunen under kampen, og ifølge dommen var en økende tendens til tribunebråk en av faktorene som spilte inn under straffeutmålingen. 
    
      (Foto: Ole Martin Wold)

Det var opphetet stemning på tribunen under kampen, og ifølge dommen var en økende tendens til tribunebråk en av faktorene som spilte inn under straffeutmålingen.  Foto: Ole Martin Wold

Tre personer ble skadet av bluss i løpet av kampen mellom Rosenbog og Lillestrøm 09. juni i år. To menn er dømt for vold i forbindelse med kampen. 
    
      (Foto: Ole Martin Wold)

Tre personer ble skadet av bluss i løpet av kampen mellom Rosenbog og Lillestrøm 09. juni i år. To menn er dømt for vold i forbindelse med kampen.  Foto: Ole Martin Wold

På forsiden nå