PC-tyv avslørt av webkamera

Den tyveri-mistenkte gikk rett i baret da ofrene satte en finurlig felle for ham. Her er påskekrimmen fra virkeligheten.

Saken oppdateres.

Skjærtorsdag fikk den påskeferierende familien sjokkbeskjeden alle ferierende frykter. Uvedkommende hadde knust en rute i hjemmet i Trondheim, og tatt seg inn i familiens bopel. Huseieren dro til Trondheim, bare for å finne ut at familien var rundstjålet for verdifullt datautstyr.

Egen etterforskning

Etter å ha tatt hånd om alt det praktiske satte huseieren atter kursen for feriestedet, og da han var på vei tilbake ringte huseieren moren for å fortelle hva som hadde skjedd. I samtalen kom det frem at hans profil var pålogget kommunikasjonsprogrammet Skype. Men huseieren visste meget vel at han ikke var pålogget kommunikasjonsprogrammet – han var jo ute og kjørte – og skjønte at det kunne være tjuvradden som hadde logget seg på i hans sted. Dermed tok huseieren kontakt med en datakyndig bekjent som satte i gang sin egen detektivvirksomhet.

– Jeg brukte teknisk nettverksanalyse for å spore trafikken fra Skype til den andre maskinen. Målet mitt var å finne ut ip-adressen (En unik identifiserbar adresse), for å kunne gi denne til politiet. Via offentlig tilgjengelig register klarte jeg å snevre inn brukerens lokasjon til en bydel i Trondheim, sier huseierens kamerat til Adresseavisen.

Men den datakyndige medhjelperen ga seg ikke med det. Han startet å skrive meldinger til innbruddstyven som om det var kameraten han pratet med.

– Poenget for meg var å få en sikker identifisering, noe som kanskje var nødvendig for politiet. Derfor satte jeg opp et nettsted jeg selv har kontroll på, og får loggene fra. Jeg måtte prøve å få tyven til å gå inn på et vis, og da sendte jeg en lenke som skulle gjøre det interessant for ham å klikke på. Da jeg fikk ham til å gjøre det fikk jeg bekreftet IP-adressen på nytt, sier han.

– Hvordan fikk du ham til å gjøre det?

– Det vil jeg ikke si så mye om, men jeg forsto jo at det økonomiske kunne være fristende for ham.

Affeksjonsverdi

Og fordi familien slett ikke følte seg sikre på at politiet kom til å prioritere innbruddet, bestemte kameraten seg for å fortsette sin egen etterforskning.

– Vi var rett og slett ute etter å få tilbake datamaskinen. Det økonomiske hadde alltids blitt dekket av forsikringen, men det lå mange familiebilder på maskinen – bilder med høy affeksjonsverdi. Derfor tenkte jeg at det hastet litt, ettersom pc-en kunne selges videre før politiet fikk tatt tyven. Jeg følte for å få litt fortgang i saken, forklarer han.

Og det familien visste var at datamaskinen hadde et webkamera koblet til seg. Dette brukes for å sende levende bilder direkte over nettet.

– Vi tenkte at det var verdt forsøket, og jeg laget et nytt nettsted ville starte opptak dersom en person med webkamera gikk inn på siden. Deretter sendte jeg en ny lenke som skulle lokke ham inn på den siden, forteller dataeksperten.

Skaffet videobilder

Og mannen bet nok en gang på. Raske penger lokket, og dermed kunne familien og kameraten se rett på han som skal ha rundstjålet dem kun et lite døgn i forveien.

– Vi sendte videoen og stillbilder til politiet. De takket for videoen og sa at de umiddelbart så hvem det var, og at de hadde sendt ut en bil for å pågripe mannen

– Hva tenkte du egentlig da du så mannen på webkameraet?

– Jeg tenkte egentlig at det var en promille sjanse for at dette fungerte, og da jeg så bildet av en fyr som sitter og bruker en stjålet datamaskin, da tenkte jeg at dette var for godt til å være sant. Jeg har nesten vanskelig for å tro det selv, men av og til er det sånn at alt klaffer.

– Han virker kanskje ikke som den skarpeste kniven i skuffen?

– Nei, det er jeg absolutt enig i, for å si det sånn. Vi satte jo opp en slags felle som han ettertrykkelig gikk i med begge beina.

Dermed ble jobben nesten skremmende enkel for politiet – takket være den oppfinnsomme og datakyndige medhjelperen.

– Du kan nesten søke jobb som etterforsker nå?

– Hehe, det var veldig artig å kunne hjelpe dem med sånne ting. Det var morsomt, men jeg er vel egentlig fornøyd med den jobben jeg har, ler han.

Påskekrim

– En ekte påskekrim - og det uten å se på tv, jubler huseieren.

Han forteller at det ikke var særlig morsomt å få meldingen om at det hadde vært innbrudd i boligen hans natt til skjærtorsdag. Tyven hadde ikke bare fått med seg to datamaskiner, men også en tv-spill-konsoll, og muligens en hagle.

– Dessuten hadde de gjort klart for å stjele et stereoanlegg, men det var ikke borte da jeg kom til leiligheten for å se hva som hadde skjedd, sier huseieren til Adresseavisen.

Men på grunn av den datakyndige kameraten ble det etter hvert riktig så spennende.

– Det som var en deprimerende og kjedelig sak torsdag er snudd til det motsatte nå. Det er nesten litt komisk, og jeg synes det er et så godt arbeid av ham som har klart å spore dem opp.

– Det blir kanskje en ekte påskjønnelse for ham nå?

– Du skal ikke se bort fra det.

– En påskekrim, egentlig?

– Ja, det var en ekte påskekrim, og det uten å se på tv. I går var det virkelig sitrende spenning, ler huseieren.

Mann pågrepet

En 28 år gammel mann ble i går pågrepet etter innbruddet. Politiet bekrefter at deler av tyvegodset ble funnet hjemme hos mannen, som skal være en kjenning av politiet.

Han satt i hele går inne til avhør, og mannen fremstilles for varetektsfengsling i dag. Mannen hevder han ikke har kjennskap til innbruddet. Politiet ønsker av hensyn til etterforskningen ikke å kommentere hvilke bevis de sitter på.

En kvinne i 20-årene er også pågrepet etter innbruddet.

På forsiden nå