- Vi har høynet sikkerheten i synagogen

Det mosaiske trossamfunn i Trondheim føler en økt sikkerhetstrussel etter angrepene i Paris.

Synagogen i Arkitekt Christies gate ved Prinsen kinosenter har tidligere blitt rammet av en Molotov-cocktail.  Foto: Glen Musk

Saken oppdateres.

- Vi har en økt sikkerhetstrussel også i Trondheim etter det forferdelige som har skjedd i Paris. I tillegg til at det var et angrep på ytringsfriheten, var også jøder et uttalt mål for aksjonen. Terroristene gikk rett inn i en kosherbutikk for å ramme jøder. Det angår oss direkte, det som har skjedd i Paris, sier Rita Abrahamsen, styreleder i Det mosaiske trossamfunn i Trondheim.

LES OGSÅ: Norske jøder redde etter Paris-terror – ber om mer vakthold

Den aktuelle kosherbutikken i Paris ble angrepet etter at tolv mennesker mistet livet i angrepet på det franske satiremagasinet Charlie Hebdo. Terroristen som angrep kosherbutikken uttalte overfor fransk fjernsyn at han angrep butikken nettopp fordi han ville ramme jøder.

LES OGSÅ: Charlie Hebdo med nye Muhammed-karikaturer onsdag

Økt sikkerhet

Hun forteller at aktiviteten i synagogen ved Prinsen kinosenter går som normalt, men at sikkerhetstiltakene er høynet.

- Jeg vil ikke diskutere konkrete sikkerhetstiltak med pressen. Men jeg kan si at vi er i løpende kontakt med politiet og PST, og at på et generelt grunnlag er sikkerhetstiltakene høynet, sier Abrahamsen.

I 2008 fikk Det mosaiske trossamfunn 1, 5 millioner kroner til å innføre sikkerhetstiltak ved synagogen.

- Finnes i Trondheim også

- Har det kommet konkrete trusler mot ditt trossamfunn her i Trondheim?

- Det vet vi ikke ennå. Det er jo en feighet i dette. De slår til med maskingevær når man kanskje minst venter det. Om jeg hadde opplysninger, hadde jeg ikke kunne si noe likevel. Det er ikke noe man kan snakke om. Vi mener at vår sikkerhet skal være ivaretatt, men vi må hele tiden slåss mot ekstremismen og terrorismen, på alle plan, sier Abrahamsen.

- Finnes det miljøer i Trondheim som er truende?

- I 2006 ble det kastet en brannbombe mot synagogen vår. Og det ble skutt mot synagogen i Oslo. De som sto bak brannbomben i Trondheim er ikke akkurat noen som liker oss godt. Jeg er rimelig sikker på at dette eksisterer i Trondheim også. Vi må være oppmerksomme på det, vi kan ikke la hatet styre, sier Abrahamsen.

LES SAKEN: - Brannbombe kastet mot synagogen

Styreleder i Det mosaiske trossamfunn i Trondheim, Rita Abrahamsen, mener det er en økt sikkerhetstrussel for hennes trossamfunn i Trondheim i kjølvannet av terroraksjonene i Paris. 

Styreleder i Det mosaiske trossamfunn i Trondheim, Rita Abrahamsen, mener det er en økt sikkerhetstrussel for hennes trossamfunn i Trondheim i kjølvannet av terroraksjonene i Paris. 

På forsiden nå