Måtte bytte rom midt under fødselen

Midt under fødselen måtte Ann Mari Almli flytte fra fødestuen. Grunnen var at fødeavdelingen hun var på, hadde kveldsstengt.

Saken oppdateres.

Onsdag morgen kom veene, og høygravide Ann Mari Almli ble lagt inn på fødeavdeling øst ved St. Olavs Hospital.

- Allerede på formiddagen fikk vi beskjed om at avdelingen skulle stenge klokken åtte denne kvelden, sier Almli.

- Da klokken hadde blitt halv åtte på kvelden, spøkte jeg og sa at hun hadde bare en halv time på seg, sier barnets far, Frode Gressetvold.

Paret betegner situasjonen på Kvinne-barn-senteret som tragikomisk.

- Ungene kommer jo når de vil, sier Gressetvold.

Da klokken hadde blitt åtte, var fødselen godt i gang, og jordmoren bestemte seg for å se det an. Samtidig måtte avdelingen være ryddet innen klokken elleve på kvelden.

En og en halv time senere måtte en beslutning tas, og Ann Mari Almli måtte, midt under fødselen, flytte over brua i femte etasje fra avdeling øst til avdeling vest.

Moren betegner situasjonen som oppsto som kaotisk.

- Noe av det viktigste under en fødsel, er jo at det er rolig. Det blir det ikke når du må bytte rom, sier hun.

Utstyr ble koblet ned, tilgangen til smertestillende midler avskåret, og sengen med moren i ble rullet over til den andre siden av bygningen.

Femti minutt etter flyttingen var fødselen over.

Almli roser personalet ved avdelingen for å ha gjort sitt beste under frustrerende forhold, men stiller spørsmål ved praksisen.

- En fødsel er en stor påkjenning for veldig mange kvinner. Det finnes kvinner med sterk angst i forkant av fødselen. Hva skjer om de plutselig får beskjed om at de må flyttes til et annet rom midt under fødselen?

Jordmor Anita Melting Holm assisterte Almli under fødselen. Hun beklager at paret opplevde situasjonen som kaotisk.

- Foruten det tekniske er ro og trygghet noe av det viktigste under en fødsel. Da er det veldig uheldig at man kan bli tvunget til å bytte rom midt under fødselen, sier hun.

- Det er ikke tvil om at moren bør få være i ro på ett sted til fødselen er over. Man kan sikkert unngå noen slike situasjoner med å planlegge, men det er ikke alltid fødsler går som planlagt, sier Melting Holm og legger til:

- Det er frustrerende at forholdene her går ut over de fødende. Det er de vi er her for å hjelpe.

 
        
            (Foto: GLEN MUSK)

  Foto: GLEN MUSK

På forsiden nå