Lørdag 7. februar kommer menneskerettighetsforkjemperen fra Bahrain til Trondheim. Før hun får prisen torsdag 12. februar under en seremoni i Olavshallen, skal Alqormozi delta på Isfit-arrangement og besøke andre studentbyer.

- Når man kommer fra et land med et strengt regime, er det ikke bare å hoppe på et fly og reise. Det er flott at hun nå kommer og det er viktig for Isfit å få vinneren hit, sier Thomas Haug, kommunikasjonsansvarlig i fredsseksjonen i Isfit.

Torturert

I 2011 fremførte Aayat Aqormozi regimekritiske dikt under den arabiske våren i 2011. Like etter ble hun fengslet, torturert og utvist fra universitet hvor hun tar lærerutdanning. Etter internasjonalt press ble den unge kvinnen løslatt samme år. I januar 2014 leste hun nok en gang opp kritiske dikt på en offentlig plass, og ble innkalt til nye avhør. Nå ser hun frem til å besøke Norge.

- Jeg håper besøket mitt vil føre til økt oppmerksomhet rundt Bahrain-folkets fredfulle kamp for rettigheter. Prisen gjør også at jeg vil fortsette min kamp for fred og demokrati, sier Aqormozi.

Anerkjennelse

Regionleder i Amnesty International Midt-Norge, Marie Paasche, er glad for at Aqormozi får anledning til å tale sin sak.

- Det er stort at hun får fortelle oss om Bahrains regime, og hvor vanskelig det er med ytringsfriheten i landet. Dessuten er det en anerkjennelse for festivalen at hun kommer for å motta prisen personlig, forteller hun.

Opplegget til Aayat Aqormozi

Ankomst lørdag 7. februar.

- Mandag 9. februar. Møte med FN-studentene og Ina Tinn fra Amnesty.

- Tirsdag 10. februar. Deltagelse på Isfit sin skidag i Granåsen.

- Onsdag 11. februar. Opplegg i Oslo. Foredrag på Litteraturhuset på kvelden.

- Torsdag 12. februar. Opplegg i Trondheim på formiddagen. Deltagelse på fakkeltog på ettermiddagen, deretter fredsprisseremoni i Olavshallen.

- Fredag 13. februar. Reise til Tromsø. Foredrag på studenthuset Driv på kvelden.

- Mandag 16. februar. Foredrag på Nansenskolen på Lillehammer på formiddagen.

- Tirsdag 17. februar. Foredrag i Bergen på kvelden.