Tatt for smugling av nær 77 000 sigaretter

To svenske statsborgere ble mandag stanset med 76 860 sigaretter i Trondheim. De er nå varetektsfengslet i to uker.

Dette beslaget gjorde tollvesenet i går da de stoppet to svenske statsborgere i Torndheim. 

Saken oppdateres.

To svenske biler som kjørte i følge ble observert på Ranheimsvegen nord for Trondheim i går formiddag. Tollerne fulgte etter og kontaktet sjåførene (38 og 48) da bilene stoppet på en parkeringsplass, skriver tollvesenet på sine nettsider.

- Beslaget skjedde litt tilfeldig denne gangen, men på et sted som er kjent for oss og politiet fra tidligere, sier kontorsjef for grensekontrollen i Midt-Norge, Bjørn Sørli.

Funn i bagasjerommet

I bagasjerommet på den ene bilen - en svenskregistrert BMW - fant tollerne sigaretter og tobakk. Totalt 384 kartonger sigaretter og 180 pakker med røyketobakk. Tollbeslaget ble på totalt 76 860 sigaretter og ni kilo tobakk, som utgjør 269 000 kroner i unndratte avgifter til statskassen, ifølge toll.no.

Sørli refererer til en nylig publisert rapport som viser at det finnes store mengder smuglersigaretter og tobakk i omløp i Midt-Norge.

- Prioriteres

- Dette er det første sigarettbeslaget i år, men dette er en organisert virksomhet. Vi vil prioritere det fremover, sier Sørlie.

Mennene ble pågrepet av politiet etter tollvesenets funn. Jourhavende politijurist Bente Lind ved Sør-Trøndelag politidistrikt opplyste i formiddag overfor adressa.no at mennene skulle fremstilles for varetektsfengsling i Sør-Trøndelag tingrett i dag.

I tingretten ble begge personene besluttet løslatt, men ettersom aktor anket kjennelsene med utsettende virkning, ble de siktede sittende i varetekt med brev- og besøkskontroll og fullstendig isolasjon frem til lagmannsretten vurderte anken.

Da Frostating lagmannsrett behandlet anken ble det besluttet at begge mennene kan holdes i varetekt i to uker, med brev- og besøkskontroll i hele fengslingsperioden, samt fullstendig isolasjon i én uke.

Mener forklaringer kan påvirkes

Bakgrunnen for at tingretten ikke ville holde de to siktede fengslet var at de ikke mente at særvilkårene for fengsling forelå - hverken at de to kunne forspille bevis eller unndra seg straffeforfølgelse.

Lagmannsretten mener imidlertid at det er fare for bevisforspillelse, ettersom politiet ikke har fått avhørt en tredje person som skal ha en sentral rolle i gjennomføringen av smuglingen.

Retten mener derfor at det er en reell og konkret fare for at disse to kan påvirke hans forklaring og eventuelt andre involverte som kan knyttes til saken.

På forsiden nå