100 ledige studenthybler i Trondheim

Utvekslingsstudenter forlater Trondheim etter høstsemesteret, og etterlater 100 ledige hybler ved Moholt studentby.

Ved Moholt studentby bor det flest internasjonale studenter.  Foto: Ingrid J. Brissach

Saken oppdateres.

Studentbyen har flest internasjonale studenter, og mange velger å reise fra Trondheim etter høstsemesteret. Tomme hybler utgjør millioner i leieinntekter som ikke betales inn til samskipnadene, ifølge E24.

Studentsamskipnaden i Trondheim (SiT) ønsker en jevnere fordeling mellom høst- og vårsemesteret.

- Vi jobber sammen med NTNU for å forsøke å få en jevnere fordeling av internasjonale studenter mellom høst og vår. I tillegg jobber SiT kontinuerlig med å finne gode korttidstilbud for den store andelen internasjonale studenter som skal studere i Trondheim i høstsemesteret, forteller leder i konsernstyret i studentsamskipnaden i Trondheim, Knut Jørgen Vie til E24.

Ekstratilbud

Studentsamskipnaden garanterer 30 prosent av SiT bolig til de internasjonale studentene. I Oslo og Bergen gir de 100 prosent boliggaranti. De siste årene har SiT tilbudt de internasjonale studentene et korttidstilbud.

- Vi har hatt et ekstratilbud på høsten, et tilbud om et korttidsopphold på Tyholt sykehjem. Her kan de internasjonale studentene bo i ett semester, forteller boligdirektør i SiT, Lisbeth Glørstad Aspås til adressa.no.

LES OGSÅ: NTNU skaffet studenter nye hybler

Ønsker attraktiv studentby

Aspås er klar på at samskipnaden jobber med saken, og prøver å finne alternativer enn så lenge. De ønsker å gjøre Trondheim til en attraktiv studentby.

- Dette er noe vi jobber med hele tiden. Vi samarbeider med NTNU for å prøve å påvirke slik at det blir flere internasjonale studenter på vårsemesteret, sier Aspås.

Boligdirektøren mener det viktigste arbeidet er å påvirke slik at de internasjonale studentene fordeler seg likt mellom høst og vår.

Kunne fått bedre tilbud

Administrerende direktør i Studentsamskipnaden i Bergen, Per Kristian Knutsen, mener at pengene som kunne blitt spart ville ha tilbudt bedre velferdstjenester for studentene. Han er i dialog med NHH om å iverksette tiltak for å slippe milliontapet hver vår.

- Den viktigste løsningen er om handelshøyskolen balanserer dette ved å ta inn flere internasjonale studenter på vårsemesteret. Vi jobber med det, men det er litt problematisk av forskjellige årsaker. Lengden og opplegget på semestrene varierer i ulike land, sier Knutsen til E24.

Studentsamskipnaden i Bergen sitter igjen med 190 tomme hybler i studentboligene på Fantoft og Hatleberg.

- Det blir en ubalanse som gjentar seg hvert år. Disse er vesentlige knyttet opp mot handelshøyskolen, sier Knutsen til E24.

LES OGSÅ: Rekordmange vil ha SiT-hybel

Lider ingen nød

Studentsamskipnaden i Oslo lider ingen nød, de har fulle hybler hele året. Andelen internasjonale studenter i studentboligene økte til 40 prosent i fjor høst.

- Vi har 98 prosent økonomisk belegg på boligen gjennom hele året. Til tross for at det er store forskjeller på antall internasjonale studenter på høsten og våren, klarer vi å opprettholde det. Pågangen er stor, sier styreleder i SiO, Tone Standal Vesterhus til E24.

LES MER: - Nå skal det bygges studenthybler

På forsiden nå