I en fullsatt storsal på Scandic Nidelven brukte den populære amerikanske forfatteren, økonomen og fremtidsforskeren store bokstaver da han skulle gi råd til hvilken retning Norge bør bevege seg i nær fremtid.

– Den tredje industrielle revolusjon er ikke noe som kommer til å skje i morgen, det skjer nå, i dag. Hvis Norge skal spille en rolle i de globale endringene som nå er i gang, må dere bort fra en oljebasert økonomi, og satse på en grønn fremtid basert på fornybar energi. Dere har kompetansen som skal til for å være med blant de ledende statene globalt. Dere må bare ville det.

Tilhørerne på Lerchendalkonferansen var samfunnsaktører og topper innen sine felt, både innen politikk, utdanning, organisasjonsliv og næringsliv.

Moralsk ansvar

Jeremy Rifkin viste til at Tyskland lenge har jobbet for å bli mindre avhengig av fossilt brensel. Danmark er en annet godt eksempel.

– I Tyskland satser de på småskalaprodusenter. Der produserer enkelte husstander selv sin egen energi, mange ved hjelp av solceller på taket. Overskuddet av produksjonen selger de.

Dette er ifølge Rifkin fremtiden for energisektoren.

Han mener et rikt land som Norge har et moralsk ansvar for å finne nye løsninger, slik at land som er langt dårligere stilt kan følge etter i våre spor.

– Norge har på langt nær utnyttet de mulighetene som finnes innenfor fornybar energi. Dere er for eksempel dårlig på bruken av solceller. Det stemmer ikke at dere ikke har nok solenergi her, sier han.

EU og Angela Merkel er blant dem som ønsker råd fra Jeremy Rifkin. Han nevner på elegant vis personer i den kinesiske toppledelsen han har snakket med.

– De spurte meg hvordan de kan spille en lederrolle innen den tredje industrielle revolusjonen? De viste til at England bidro til den første industrielle revolusjon, og USA til den andre. Nå vil de på banen, sier Rifkin i et intervju med Adresseavisen etter foredraget.

Digital revolusjon

De enorme mulighetene til å kommunisere og dele innhold kostnadsfritt via internett muliggjør ifølge Jeremy Rifkin endringene vi står overfor.

– Dette handler om mye mer enn å tilby bredbånd, tryggere Wi-Fi og en bedre flyt av store data. Digitaliseringen av samfunnet har begynt, og den revolusjonere hver sektor av den globale økonomien, sier han.

Internett gjør det mulig for samfunn over hele verden å bidra i den nye industrielle revolusjon, som vil bety store endringer av måten vi lever våre liv i dag.

– Etter at investeringen i utstyr som datamaskiner og smarttelefoner gjort, vil vi få et lavkost samfunn, hvor det blir mulig å produsere for eksempel energi og informasjon billig. Dette vil bety at den gamle måten å gjøre «business» på, med store sentraliserte selskaper, er over.

Ikke egen bil

I tillegg til å være egne energiprodusenter, vil vi om få år ha nettverk hvor mange deler på et gode.

– Det å eie egen bil blir for fremtidige generasjoner noe besteforeldrene gjorde. De vil mest sannsynlig være medlemmer i et bilkollektiv, sier Rifkin.