Faren for politisk motivert vold fra ekstreme islamistiske grupper er noe av det PST selv trekker frem som en utfordring i Norge på sine nettsider.

- Vi gir råd til parter, men det kommenterer vi ikke utad, sier Terje Lunde, leder for Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i Sør-Trøndelag.

Har høynet sikkerheten

Etter angrepet på en koscherbutikk i Paris i etterkant av terroranslaget mot satiremagasinet Charlie Hebdo, har det vært høynet sikkerhetsnivå rundt det mosaiske trossamfunn i Trondheim. Leder Rita Abrahamsen opplyste søndag til Adresseavisen at sikkerheten igjen skal vurderes. Hun vil ikke gå nærmere inn på hva dette innebærer

Reagerte sterkt

Abrahamsen forteller at hun reagerte sterkt på det som er skjedd i København. Hun sammenligner det med nettopp terroranslagene i Paris, der først et mål som handler om ytringsfrihet og deretter et jødisk mål ble angrepet.

- Vi har brukt millioner på sikkerhet i Trondheim de siste årene. Det er skremmende at vi skal bli tvunget til dette, sa hun til Adresseavisen søndag.

Ensomme ulver

Norge har tradisjonelt ikke vært et høyt prioritert mål for ekstreme islamistiske grupper, mens det i våre naboland har vært vedvarende høy terrortrussel, skriver PST på sin nettside. De viser til at tendens de siste årene har vært mindre aksjoner, gjerne utført av enkeltpersoner inspirert av andre terrorangrep. Som eksempler nevnes aksjonene i Stockholm og København i 2010, der bare aktivistene selv ble rammet.

- Det jeg kan si er at vi gjør en kontinuerlig vurdering av trusselnivået der alle kjente og relevante faktorer tas i betraktning. Jeg kan ikke kommentere det ut over dette, sier Terje Lunde leder for PST i Sør-Trøndelag.

Leder for det mosaiske trossamfunn i Trondheim, Rita Abrahamsen, fortalte søndag adressa.no at hun reagerer sterkt på det som skjedde i København. Foto: Glen Musk, ADRESSEAVISEN
Tungt bevæpnet dansk politi holder vakt utenfor synagogen i Krystalgade i København der en 37 år gammel jødisk mann ble drept og to politifolk såret natt til søndag. Foto: MARIANN DYBDAHL
Leder for det mosaiske trossamfunn i Trondheim, Rita Abrahamsen, fortalte søndag adressa.no at hun reagerer sterkt på det som skjedde i København. Foto: Glen Musk, ADRESSEAVISEN