Vanligvis er de fleste svært ivrige på å forlate Trondheim fengsel på Tunga, men det siste halve året har de hatt besøk av en «kjenning» som synes det er stas å bryte seg inn i fengselet, og ikke ut.

- Vi har en skikkelig kattepine her. Den katta er avsindig feit fordi de innsatte mater henne, sier inspektør Nils Killingberg ved Trondheim fengsel og sukker tungt.

Følg Adresseavisen på Instagram

Lik adressa.no på Facebook

Sluppet ut av innsatte

Med en passende svart og hvit pels sniker katten seg inn under porten eller smetter forbi samtidig som bilene kjører inn. Slik har den holdt på i over et halvt år.

- Hun er inne i luftegården hver eneste dag. I dag var det noen ansatte som låste henne inne på et rom, men da var det noen innsatte som slapp henne ut. Jeg har forståelse for at noen synes det er trivelig med katt i fengselet, men vi kan ikke ha et husdyr her. Vi driver ikke noe bondegård, sier Killingberg.

Han understreker at noen av de innsatte har allergier, og at de har krav på å få sone i et miljø som ikke gjør dem dårlig.

- Dessuten er det ganske ofte narkohund her, og dersom katta kommer i veien for disse hundene, så vil hun ha problemer, sier Killingberg.

La ut etterlysning

Det har trolig vært et slags id-merke på henne, men nå finnes det ikke noe som kan hjelpe fengselet med å finne ut hvor hun hører hjemme.

Mandag morgen var det noen fra Trondheim fengsel som ringte inn til operasjonssentralen i Sør-Trøndelag og fortalte om besøket.

Det førte til følgende etterlysning på Twitter: «Hvis noen savner sin katt så har Trondheim fengsel fått besøk av en. Det er ønskelig at eier tar kontakt så en soningsplass kan bli frigitt».

- Vi tok kontakt med Dyrebeskyttelsen som skulle ta kontakt med fengselet, sier Twitter-humorist og operasjonsleder Bjørn Handegard i Sør-Trøndelag politidistrikt.

Trenger slankekur

Ifølge inspektør Killingberg må eieren snart melde seg før katta sprekker.

- Den må settes på slankekur umiddelbart. Den blir tregere og tregere, så kanskje den til slutt ikke klarer å smette forbi i porten, sier Killingberg, som ser det humoristiske i situasjonen.

- Det er jo komisk at vi ikke klarer å holde noen ut av fengsel, sier han.

Killingberg håper og tror at katta har lagt på seg etter all sosialiseringen med de innsatte, og at det ikke er noe annet som er i vente.

- Hvis den er gravid, så må vi få gjort noe raskt med situasjonen. Vi kan ikke ha mange kattunger løpende rundt her, sier han og legger til:

- Du vil ikke ha en katt du da?

Klokka 14.20 forteller Killingberg at katta er hentet av Dyrebeskyttelsen.

- Den var faktisk chippet, så vi har funnet ut at den tilhører Foreningen for omplassering av dyr i Trondheim, sier Gerd Skipnes i Dyrebeskyttelsen.

Dette er katta som til stadighet kommer på innsiden av muren til Trondheim fengsel. Foto: dyrebeskyttelsen