For om lag ett år siden hentet Ingunn Sande en svart og hvit katt fra Foreningen for omplassering av dyr i Trondheim. Katta Maximus var chippet, men Sande ga ham også et navnebånd.

- For cirka fem måneder siden ble jeg oppringt av fengselet fordi de hadde funnet Maximus. Jeg sa at dersom han dukket opp igjen, fikk de gi beskjed, sier Ingunn Sande. Hun ba også om at de måtte prøve å begrense at han kom på innsiden.

Heldig musejakt?

- Denne katta kvitter seg med navnebåndet etter to dager. Det viste seg å ikke være vits i å ha noe bånd på ham, sier hun. Sande bor 500 meter unna Trondheim fengsel på Tunga. Fengselet er nærmeste nabo.

I går fortalte inspektør Nils Killingberg ved Trondheim fengsel at katta omtrent daglig hadde vært innenfor murene. Innsatte som ga den mat var god motivasjon for å bryte seg inn. De var ikke klar over hvem som var eieren, siden de ikke kunne finne noe navnebånd på gjesten.

- Jeg har også lagt merke til at Maximus har blitt stor i det siste, men jeg tenkte at han hadde vært heldig med musejakta, sier Sande.

Følg Adresseavisen på Instagram

Lik adressa.no på Facebook

Luktet parfyme

Hun leste om katta på adressa.no i går, og har vært i kontakt med Foreningen for omplassering av dyr.

- Jeg skal hente Maximus klokka 14.00 i dag. Han var inne hos meg i forgårs, og da reagerte jeg på at han luktet parfyme faktisk.

Sande mener at matstopp er den eneste måten fengselet kan slippe unna en ekstra firbeint innsatt.

- De må slutte å mate ham. Da vil det ikke bli like attraktivt å dra dit. Dessuten er det et fengsel, de må jo klare å stanse katta i å komme inn, sier hun.

Kan ikke gi husarrest

Hun vil prøve å ha Maximus inne i tre dager, men vet av erfaring at den eventyrlystne hannkatten vil gå på veggen.

- Han vil mase om å få komme ut. Jeg kan ikke gi katta husarrest heller. Da blir den gal, og det grenser mot dyreplageri, sier Sande.

Til daglig får Maximus tørrfôr hjemme hos Sande, men innimellom vanker det tunfisk og reker, som går ned på høykant. Det er neppe vann og brød som har vært servert til den spiseglade katten på innsiden av Trondheim fengsel.

- Han har sjarmert alle i nabolaget, så det er ikke så rart at han også har gjort det i fengslet. Han er en kosepus og glad i folk, sier matmor.

Maximus het tidligere Jonathan, og levde opp til røvernavnet sitt da han til stadighet dro til fengslet. Foto: foreningen for omplassering av dyr trondheim
Maximus har blitt ganske feit av å få flere måltid hver dag. De innsatte mater ham når de får sjansen. Foto: dyrebeskyttelsen
Ingunn Sande bor 500 meter unna Trondheim fengsel, og skjønner godt at katta sniker seg inn siden det vanker mye godt på innsiden av gjerdene. Foto: privat
Dette er et litt eldre bilde av Maximus, som av eieren blir karakterisert som en skikkelig kosepus. Foto: privat
Trondheim fengsel har hatt besøk av katta Maximus i flere måneder. Nå har eier Ingunn Sande bestemt seg for å la katta sone hjemme i noen dager. Foto: camilla kilnes