Bystyret i Trondheim mener St. Olav ved flere anledninger har skrevet ut pasienter med store pleiebehov, uten at hjemmetjenesten varsles. Bystyret ber rådmannen sørge for at denne praksisen opphører.

En kommunal revisjon av samhandlingsreformen viser flere avvik. Reformen, som ble iverksatt fra 2012, regulerer blant annet hvordan pasienter som skrives ut fra sykehus skal tilbakeføres til det kommunale omsorgsapparatet. Ved flere tilfeller har sykehuset skrevet ut pasienter som kommunalt ansatte mener har vært for syke til å forlate sykehuset. I andre tilfeller har ikke kommunens omsorgsapparat fått beskjed om at pasientene ble sendt hjem.

Krangel om pasienter

Ledelsen ved St. Olav og politikerne i Trondheim har lenge kranglet om eldre pasienter som er ferdigbehandlet på sykehuset, og som skal tilbake til kommunens omsorgstjeneste. Sykehusdirektør Nils Kvernmo har sagt til Adresseavisen at sykehuset vil vurdere å opprette en egen sykehjemsavdeling for disse pasientene så lenge kommunens mottaksapparat ikke er tilstrekkelig.

Bystyret vedtok torsdag, mot Rødts to stemmer, at en slik sykehjemsavdeling er en interessant tanke, men forutsetter at dette er et sykehjem som har den nødvendige spesialkompetansen til å behandle pasienter som egentlig ikke er utskrivningsklare, og som sykehuset helt og holdent må stå økonomisk ansvarlig for.

Striden mellom sykehuset og kommunen handler i virkeligheten om pasientene som skrives ut egentlig er friske nok til å forlate sykehuset.

– Revisjonen av samhandlingsreformen har avdekket at pasienter med store pleiebehov skrives ut fra St. Olav uten at hjemmetjenesten varsles. Det kan gi uverdige og farlige situasjoner. Det må bli slutt på at staten og St. Olav gjemmer seg bak kommunene, slik vi så et eksempel på i sykehusdirektørens utspill for noen dager siden, sa Aps Rune Olsø da bystyret behandlet saken torsdag kveld.

Dette måtte skje

Rødts Arne Byrkjeflot sa i Bystyret at han ikke er overrasket over at en slik konflikt mellom kommunen og sykehuset har oppstått. Byrkjeflot mener slike konflikter vil oppstå igjen, og at dette er en konsekvens av samhandlingsreformen som ble innført fra 2012.

– Reformen legger opp til at pasientene blir en vare som sendes mellom sykehus og kommunen, uten at noen er villig til å betale for det. Et slikt system kan vi ikke ha, dette kommer til å gå utover flere pasientgrupper. Vi må øke kapasiteten ved Øya helsehus, slik at pasientene som skrives ut kan komme dit. Samtidig må vi bygge enda flere sykehjemsplasser, fordi Øya helsehus ikke har steder å sende pasientene videre, sa Byrkjeflot.

Kasteballer

I tillegg til å rette kritikk mot St. Olavs praksis med å skrive ut pasienter, tar bystyret også et oppgjør med kommunens egen håndtering av utskrivingsklare pasienter. I vedtaket heter det at rådmannen må sørge for at pasienter ikke blir kasteballer mellom ulike tjenestetilbud og at de skal oppleve en helhetlig og forutsigbar tjeneste.

– Bystyret er kritisk til at Trondheim kommune ikke har tilfredsstillende rutiner og kapasitet til å ta imot utskrivingsklare pasienter. Rådmannen bes iverksette tiltak for å unngå at disse blir liggende på sykehuset, heter det i vedtaket.

Bystyret mener det er uheldig at Øya helsehus ikke blir brukt til å ta imot korttidspasienter som forutsatt, og rådmannen bes om å vurdere den fremtidige bruken av helsehuset for å bedre forholdene.