Slår ring rundt synagogen i Trondheim

Bevæpnet politi til stede når fredsringen dannes

Mange hundre sier de kommer på arrangementet.

Som følge av terroraksjonene i Paris og København, vil bevæpnet politi være til stede på arrangementet ved den jødiske synagogen i Trondheim. Dette bildet er fra forrige uke da det ble arrangert et treff for jødiske barn.  Foto: håvard haugseth jensen

Saken oppdateres.

Nesten 400 personer sier i Facebook-gruppa Fredens ring i Trondheim, at de skal være med å danne en fredssone på Kalvskinnet i kveld. Her ligger den jødiske synagogen og flere kirker, blant dem Nidarosdomen.

– Vi ønsker å gi jødene i byen støtte, slik at de ikke føler at de som gruppe og synagogen er et mål. Jødenes gudshus et hellig sted, og har ingenting med politikk å gjøre, sier Ismail Elmi, leder av Mangfoldsrådet i Trondheim kommune.

Sammen med muslimsk ungdom i Trondheim og Ferhat Guven er han initiativtaker til det flerkulturelle arrangementet. Han mener spesielt muslimer har ansvar for å gå i front, for å vise at de ikke støtter angrep på jøder og synagoger.

Adressa.no sender arrangementet LIVE fra klokken 17.50. Da kan du se fredsringen bli formet på Kalvskinnet i Trondheim.

Ekstra vakthold

Som følge av terroraksjonene i Paris og København, vil bevæpnet politi være til stede på arrangementet.

- Ut i fra den trusselsituasjonen vi er i, skal vi være til stede. Det vil bli synlig og uniformert politi, og de vil bære våpen, sier divisjonsleder for vakt- og beredskapsseksjonen, Torkjel Rendal, ved Sentrum politistasjon i Trondheim.

Politiet valgte også å ha ekstra vakthold utenfor synagogen da det ble arrangert et treff for jødiske barn søndag i forrige uke.

- Det er ikke noe som tilsier at trusselsituasjonen er annerledes nå enn i forrige uke, sier Rendal.

Han er klar over at det kommer til å være mye folk på arrangementet, og er i tett dialog med arrangørene.

- Vi forventer at det vil foregå i rolig og ordnete former. Men det er trusselsituasjonen mot synagogen vi har fokus på. Aarrangementet rundt er en sympatierklæring vi har tillatt, sier divisjonslederen.

Fenomenet sprer seg

Forrige lørdag stilte anslagsvis 1300 mennesker opp og dannet fredsring utenfor den jødiske synagogen i Oslo. Fredsring-fenomenet har spredd seg til andre byer. Blant annet Trondheim.

Fredag blir det også fredsring på Rådhuspladsen i København og fredsring rundt den jødiske synagogen i Stockholm.

Initiativtaker av den første fredsringen foran den jødiske synagogen i Oslo, Hajrah Arshad, er veldig glad for at arrangementet nå sprer seg til andre steder. Hun opplyser at hun har mottatt en henvendelse om å planlegge noe lignende i Tyskland.

Det Mosasiske Trossamfunn i Trondheim forteller at de har brukt millioner på sikkerhet de siste årene.  

Det Mosasiske Trossamfunn i Trondheim forteller at de har brukt millioner på sikkerhet de siste årene.  

Ring for fred: Vi vil også vi skulder ved skulder, muslimer og ikke-muslimer, sier Ismail Elmi, leder i mangfoldsrådet. 
        
            (Foto: Kjell A.Olsen)

Ring for fred: Vi vil også vi skulder ved skulder, muslimer og ikke-muslimer, sier Ismail Elmi, leder i mangfoldsrådet.  Foto: Kjell A.Olsen

På forsiden nå