Osebergskipet seiler i Trondheim

Ikke det originale, men to kopier av Norges mest berømte vikingskip seiler rundt i skipsmodelltanken hos Marintek i Trondheim.

Saken oppdateres.

Spørsmålet har vært om den originale kopien av Osebergskipet, som ligger i Vikingeskipshuset, kan være rekonstruert feil. Skipet har stått utstilt på Bygdøy siden 1930, etter funnet i Tønsberg i Vestfold i 1904. Nå er tiden kommet for endringer i konstruksjonen.

Baugen ned

Denne uken er en miniatyrmodell, laget etter målene fra det utstilte skipet, testet. I tillegg har man startet testingen av en ny spesialkonstruert modell ved navn «Nye Osebergskipet».

Som antatt viser undersøkelsene av den gamle modellen svakheter når det kommer til seileegenskaper. Ifølge en pressemelding fra Sintef media vil baugen gå ned, fremfor å løfte seg opp, ved en fart over ti knop.

Nytt og bedre

Daglig leder Geir Røvik ved Stiftelsen Nytt Osebergskip har fulgt nøye med på undersøkelsene gjennom uken. Han sier at man er kommet frem til at den nye modellen, med bredere forskip og større spring i kjølen, har mye bedre egenskaper i sjøen.

Stiftelsen har som mål å kunne starte byggingen av en tro kopi av Osebergskipet våren 2009. Derfor jobber de nå med å lage en modell som er sjødyktig, og samtidig så nær opp originalen fra 834 som mulig.

- Vi må huske at Osebergskipet ikke var noe ekstremt skip i forhold til sin tid. Men på bakgrunn av originalt materiale har vi funnet rom og klare spor som gjør at vi kan gjennomføre endringer i modellen, sier Røvik.

Spørrende undersøkelse

Han legger til at forskningen i Trondheim ikke bare har gitt svar.

- Får du et svar, så ender du opp med ti nye spørsmål. Sånn er det bare. Skipet er fortsatt et marginalt skip å seile, men vi er kommet lengre, sier Røvik.

De siste undersøkelsene ved Marintek gjennomføres i dag, før man fortsetter jakten på hvordan skipet skal konstrueres. Går alt etter planen vil en fullskala kopi av skipet sjøsettes i 2012.

 
 
        
            (Foto: THOR NIELSEN)

  Foto: THOR NIELSEN

På forsiden nå