Rakettforsker ved NTNU tar nordmenn på kornet

Julien S. Bourrelle fra Canada fikk sjokk da han kom til Trondheim. Nå har kulturkollisjonen blitt en bok.

Hvordan tolke humøret til en nordmann er ikke så lett ...  Foto: The Social Guidebook to Norway

Saken oppdateres.

27 450 personer liker Facebook-gruppa «I fucking love Norway». Her får man et skråblikk på nordmenn og norske tradisjoner ved hjelp av Julien S. Bourrelle opplevelser og Nicholas Lunds tegninger.

For fem år siden kom kanadieren til Norge etter å ha takket ja til å skrive doktorgrad om nullutslippsbygg ved NTNU. Fransk-kanadieren er fra før av utdannet som rakettforsker.

- Jeg har bodd i fem forskjellige land, og Norge er det som har vært det desidert vanskelige landet å bli kjent med. Folk tenker kanskje at jeg ser norsk ut, og jeg er vant til klimaet siden jeg er kanadier, og derfor kom utfordringen med å finne meg til rette i Norge som en stor overraskelse, forteller han.

Visste lite om Norge

Denne kulturkollisjonen endte til slutt opp i en bok med tittelen «The Social Guidebook to Norway». Boken ble lansert på slutten av fjoråret, og er en samling av humoristiske illustrasjoner som gir et innblikk i hvordan det er å være utenlandsk i møte med Norge og nordmenn. Boka er et samarbeidsprosjekt mellom Julien og Nicholas Lund.

- Jeg fikk ideen om at mine foredrag burde vært illustrert, og spurte Nicholas om han kunne tegne. Han løy. Men han lærte fort, og resultatet er flott, enkelt og underholdende. Nicholas er en ressursfull kar, sier frank-kanadieren, som hadde lite kunnskap om Norge før han kom til Trondheim.

- Jeg visste ikke så mye, annet enn at dere har fantastisk natur, og at jeg hadde møtt noen sjarmerende nordmenn på mine reiser i Asia, forteller Bourrelle.

Han forteller at det tok lang tid før han følte seg trygg på hvordan han skulle tyde kroppsspråk og knekke koden når det gjaldt nordmenn.

- Det fikk meg til å ville hjelpe nordmenn med å forstå hva slags utfordringer utlendinger kan stå overfor når kommer til Norge, sier han.

Følg Adresseavisen på Instagram

Lik adressa.no på Facebook

Nordmenn liker rammeaktiviteter

Dermed startet han Mondå i 2013 som har som visjon å lære utlendinger hvordan de kan kommunisere, sosialisere og knytte kontakt med nordmenn. Nordmenn kan få veiledning i hvordan deres oppførsel kan bli oppfattet når de arbeider med internasjonale kunder.

- En av de største forskjellene mellom Norge og Canada er at nordmenn er mer sosiale når de har rammeaktiviteter, sier han.

Nordmenn er glad i melde seg inn i lag, foreninger og andre sosiale aktiviteter som innebærer faste rutiner.

Bourrelle har studert i blant annet Spania, Tyskland og Australia, og har ingen planer om å reise tilbake til Canada.

- For å være ærlig, jeg savner omtrent ingenting fra Canada. Alt jeg kunne finne på å savne, er bedre i Norge. Hvis jeg skal flytte fra Norge, så vil jeg heller flytte til Sveits eller Østerrike.

Planlegger flere bøker

Det siste halvannet året har doktorgradsstipendiaten holdt rundt 50 foredrag. Det har trolig gått litt utover studiene. Bourrelle håper å kunne levere sin doktorgrad i løpet av ett år.

- Min veileder vil helst at jeg skal levere så raskt som mulig, understreker han.

Men rakettforskeren hviler ikke på sine laurbær. Det er planlagt flere bøker, foredrag og kurs.

- Jeg ønsker at fabelaktige mennesker skal finne hverandre, sier han.

I Norge er det ikke vanlig å slå av en prat på en benk. Er man derimot på fjelltur, så er det forventet.  
    
      (Foto: The Social Guidebook to Norway)

I Norge er det ikke vanlig å slå av en prat på en benk. Er man derimot på fjelltur, så er det forventet.   Foto: The Social Guidebook to Norway

Å få komplimenter er ikke noe som er hverdagslig i Norge.  
    
      (Foto: The Social Guidebook to Norway)

Å få komplimenter er ikke noe som er hverdagslig i Norge.   Foto: The Social Guidebook to Norway

Dersom man går inn i dagligvarebutikken i Spania hilser alle på hverandre.  
    
      (Foto: The Social Guidebook to Norway)

Dersom man går inn i dagligvarebutikken i Spania hilser alle på hverandre.   Foto: The Social Guidebook to Norway

I Norge skal man helst ikke åpne munnen i butikken.  
    
      (Foto: The Social Guidebook to Norway)

I Norge skal man helst ikke åpne munnen i butikken.   Foto: The Social Guidebook to Norway

Julien S. Bourrelle fra Canada fikk kultursjokk i møte med trøndere og nordmenn. Sånt blir det humor, foredrag og bok av.  
    
      (Foto: Jon Danielsen)

Julien S. Bourrelle fra Canada fikk kultursjokk i møte med trøndere og nordmenn. Sånt blir det humor, foredrag og bok av.   Foto: Jon Danielsen

På forsiden nå