Vi stilte disse spørsmålene om kvinnedagen til seks forskjellige folk:

1. Hva betyr kvinnedagen for deg?

2. Hva gjør du på kvinnedagen?

3. Tror du vi fortsatt kommer til å markere kvinnedagen om 10 år? Hvorfor/hvorfor ikke?

Nora Warholm Essahli, Trondheim Rødt:

1. Kvinnedagen er en feiring av det arbeidet vi gjør resten av året som feminister, og en sjanse til og samles. Det er også en dag der man har mulighet til å synliggjøre sakene man jobber med.

2. I år markerer jeg dagen med en kronikk i det feministiske tidsskirftet «Fett». Og så skal jeg gå i tog sammen med familie og venner i Trondheim, bak parolen som støtter kvinnegeriljaen som kjemper mot IS.

3. Jeg tror kvinnedagen er akkurat like viktig om ti år som i dag og som den var for ti år siden. Vi ser at regjeringen nå driver et systematisk angrep på kvinner og deres rettigheter, så det er ikke godt å si hvordan situasjonen blir for kvinner fremover.

Christian Lykke, kjøpmann og Bunnpris-eier:

1. Kvinnedagen har heldigvis utspilt sin rolle som kampdag for etnisk norske kvinner i Norge. For dem som ikke faller inn under den definisjonen forholder det seg nok annerledes.

2. For meg så er den som en vanlig dag.

3. Jeg håper vi ikke behøver det. Den siste mannsbastionen, næringslivet, faller nok før det har gått ti år. Dagens mannlige bedriftseiere vil ikke lenger la kjønn gå foran kompetanse.

Linda Cathrine Hofstad Helleland, stortingsrepresentant fra Høyre:

1. Kvinnedagen står for at alle kvinner skal ha like muligheter. Særlig handler det om å se de som fortsatt ikke har det, som innvandrerkvinner i Norge som ofte lever veldig isolert, som ikke er ute i jobb i Norge eller har et fellesskap å være en del av. Der må vi gjøre en jobb.

2. Jeg gleder meg veldig til en annerledes feiring i år. Jeg har blitt invitert i et dameparty med mange sterke og flotte damer fra ulike bransjer og med ulike meninger. Sammenkomsten har ingen politisk agenda, men det er en samling av damer med meninger som ønsker å få til noe.

3. Det tror jeg absolutt. Kvinner i Norge har det kanskje best i hele verden med de velferdsordningene vi har, så jeg håper vi begynner å rette blikket mot kvinner internasjonalt. Dit jenter ikke får lov til å gå på skole, der kvinner blir brukt i krigstaktikk, og der det fortsatt er akseptert å voldta og gjøre overgrep mot kvinner og jenter. De trenger vår hjelp.

Olav Skarsem, politi og realitykjendis fra «Nattpatruljen»:

1. Jeg mener vi i Norge har kommet veldig langt med tanke på likestilling og rettigheter uansett kjønn, religion og etnisitet. Kvinnedagen er en dag som fokuserer på at kvinner i mange deler av verden fortsatt har få rettigheter, og at vi som et rikt og privilegert land må gjøre vårt for å bedre forholdene i andre land.

2. Jeg har vokst opp med sterke kvinner rundt meg, og vi som familie har ikke feiret kvinnedagen. Så det blir nok ingen spesiell markering for min del i år heller.

3. Jeg håper det. Arbeidet for likhet og likestilling vil alltid være viktig, uansett om det gjelder kjønn, etnisitet, religion, seksualitet og andre ubetydelige forskjeller mellom oss mennesker.

Rita Ottervik, ordfører i Trondheim

1. Kvinnedagen har vært og er viktig, nåde nasjonalt og internasjonalt. For meg personlig, så er jeg så heldig å ha hatt mange kvinner i politikken som har vært med å åpne dører og «brøyte» vei.  Jeg er også opptatt av at vi også viser internasjonal solidaritet på dagen!

2. Jeg skal ikke gå i tog, men har gjennom jobben min fokusert på viktige kvinnepolitiske saker, blant annet gjennom foredrag om heltid - deltid.

3. Ja, jeg tror at vi kommer til å markere kvinnedagen også om ti år. Ting tar tid, både nasjonalt og internasjonalt.

Anna Edwin, blogger bedre kjent som annais

1. For meg personlig betyr ikke kvinnedagen så veldig mye. Jeg er såpass ung at jeg tar nok mye for gitt. Jeg synes uansett det er fantastisk med en dag som har kvinnen i fokus, og som hyller sterke kvinner før min tid.

2. Det er en vanlig dag for meg, og jeg gjør nok ikke mye utenom det vanlige. Jeg kommer til å gå igjennom hverdagen min, og tenke på hvor heldig jeg er som kan si og gjøre stort sett akkurat hva jeg vil.

3. Det tror jeg! Mange mener kanskje kvinnedagen er gammeldags og utgått på dato, men det er en såpass stor og viktig merkedag ennå at jeg tror den lever om 10 år. Kvinnedagen er jo ikke i veien for noen, og når vi har internasjonal vaffeldag, trenger vi absolutt kvinnedag også. Bedre med en merkedag for mye, enn for lite sier nå jeg!

Nora Sivertsen Mathisen, fitnessblogger

1. Kvinnedagen har faktisk aldri betydd særlig mye for meg personlig. Men det er kanskje egentlig positivt? Det sier jo litt om hvor likestilt jeg har følt meg hele livet, med alle verdens muligheter og rettigheter.2. Ingenting spesielt, jobber og trener som normalt.3. Ja, det tror jeg. Det er jo ikke alle som er like heldige som oss, i mange deler av verden er det langt ifra likestilling mellom kvinner og menn. Derfor tror jeg markeringen av kvinnedagen kommer til å forsette, noe jeg også synes den bør.

Nora Warholm Essahli skal feire kvinnedagen ved å gå i tog i Trondheim. Foto: OLE MARTIN WOLD
Christian Lykke mener kvinnedagen har utspilt sin rolle som kampdag for etnisk norske kvinner i Norge. Foto: Glen Musk
Linda C. H. Helleland gleder seg til en annerledes feiring av kvinnedagen i år. Hun skal på dameparty sammen med damer fra ulike bransjer og med ulike meninger. Foto: Glen Musk
Olav Skarsem håper kvinnedagen fortsatt markeres om ti år fordi arbeidet for likhet og likestilling alltid vil være viktig. Foto: Morten Antonsen
Rita Ottervik skal ikke gå i tog på kvinnedagen, men velger å sette fokus på kvinnepolitiske saker gjennom jobben. Foto: GLEN MUSK
Anna Edwin tror kvinnedagen vil bestå om ti år også. Foto: mari vold
Nora Sivertsen Mathisen vil jobbe og trene som normalt på kvinnedagen. Foto: christine schefte