Denne smuglingen skulle svensken få 2000 kroner for

Én person har tilstått, mens to andre nekter straffskyld etter å ha blitt pågrepet med ni kilo tobakk og nesten 77 000 sigaretter i Trondheim.

Dette beslaget gjorde tollvesenet i går da de stoppet to svenske statsborgere i Trondheim i januar i år.  Foto: Tollvesenet

Saken oppdateres.

Det var mandag 19.januar at to svenske biler som kjørte i følge ble observert på Ranheimsvegen nord for Trondheim. Tollerne fulgte etter og kontaktet sjåførene (43 år og 48 år) da bilene stoppet utenfor en adresse i Trondheim.

I bagasjerommet på den ene bilen - en svenskregistrert BMW - fant tollerne sigaretter og tobakk. Tollbeslaget ble på totalt 76 860 sigaretter og ni kilo tobakk, som utgjør 269 167 kroner i unndratte avgifter til statskassen.

LES OGSÅ: Tatt for smugling av nær 77 000 sigaretter

45 dagers fengsel

- Den ene tiltalte (43-åring fra Sverige) erkjente forholdet 28.januar. Han ble domfelt og fikk 45 dagers ubetinget fengsel. I tillegg har han mistet retten til å føre bil i Norge i to år, opplyser politiadvokat Bente Lind.

I dommen fra Sør-Trøndelag tingrett heter det at mannen innførte varene over et ubetjent tollsted ved Åre.

De to andre som er tiltalt i saken, en 48-åring bosatt i Sverige og 39-åring med adresse i Trondheim, har ikke tilstått.

48-åringen ble pågrepet samtidig med den nå domfelte 43-åringen.

- Vi pågrep ikke den tredje tiltalte (39-åringen) før senere, sier Lind, som ikke vil si noe om de tiltaltes forklaring før den skal opp i retten.

Fylte opp BMW

Mannen som har tilstått forklarte i retten at han skulle få 2000 kroner for å bli med. Han opplyste at 39-åringen tok kontakt med ham tre dager før hendelsen, og sa han trengte hjelp til å frakte smuglervarer fra Sverige til Norge. Da fikk han også beskjed om at en tredjemann skulle være med.

Fra Sverige ble det kjørt tre biler. 48-åringen kjørte først for å sjekke om det var politi eller tollvesen, 39-åringen kjørte BMW’en hvor smuglervarene var, mens den domfelte 43-åringen kjørte bakerst.

Men da de kom til Stjørdal byttet den domfelte bil, og fraktet BMW’en til bopelsadressen til 39-åringen. Der ble han og 48-åringen pågrepet.

Nekter

Det er tatt ut tiltale mot de to andre, men begge nekter straffskyld.

- Han nekter for å ha vært med på dette. Det er han ganske bestemt på, sier 39-åringens forsvarer Terje Engebretsen.

Saken skal opp i tingretten 18.mai.

43-åringens forsvarer Arve Opdahl sier til adressa.no at hans klient ikke erkjenner straffskyld.

- Han understreker at han ikke hadde noe ulovlig i bilen, sier Opdahl.

Den saken skal opp 8.april.

På forsiden nå