Starter A-krim-gruppen

Offentlige etater går sammen mot arbeidsmarkedssnusk.

Utenlandske steinleggere i arbeid på en adresse i Trondheim. Bildet ble tatt i 2012 da Adresseavisen var med politiet på en av deres aksjoner mot ulovlig arbeid. 

Saken oppdateres.

Fredag ble det nye samarbeidet mot arbeidsmarkedskriminalitet presentert. Det består av Arbeidstilsynet, Nav, Politiet, Toll, Skatteetaten og Trondheim Kemnerkontor.

LES OGSÅ: 25 millioner til kampen mot arbeidskriminalitet

LES OGSÅ: Selvaag Bolig siktet for brudd på arbeidsmiljøloven

Satsingen er helt i tråd med regjeringens varslede front mot ulovlig arbeid.

- De bransjene som utmerker seg er bygg og anlegg, renhold, transport, overnatting, servering og uteliv. I tillegg finner vi bilpleiebransjen, sier Stig Magnar Løvås som er regiondirektør i Arbeidstilsynet til NRK.

Mot menneskehandel

- Vi oppretter det vi kaller A-krim-gruppen, som skal finne de aktørene som driver useriøst og som etatene skal rette en ekstra innsats mot, skriver Skatteetaten i en pressemelding om saken.

LES OGSÅ: Slik sikrer du deg mot lyssky arbeidsgivere

LES OGSÅ: Du kan få smekk for steinleggernes momsjuks

I tillegg til brudd på arbeidsmiljøloven og ulovlig arbeid, håper samarbeidspartnerne å kunne avdekke menneskehandel og skatte- og trygdekriminalitet gjennom den nye satsingen.

LES OGSÅ: Robert Eriksson: Vi skal ta kjeltringene (Kronikk)

LES OGSÅ: – Vingeklippet vaktbikkje

- Konsekvensene er forhåpentligvis at vi skaper uro i det arbeidskriminelle markedet og får ryddet opp. Vi skal sørge for mer inntekter til staten og stoppe den kriminelle virksomheten som går fra alt fra misbruk av folk, til misbruk av trygd, sier regiondirektør i Skatteetaten, Trude Vollheim Webb til NRK.

Starter uropatrulje

- Dette er et område som vi ser stadig mer og som har større skadevirkninger år for år. Det må vi klare på en bedre måte enn det vi gjør i dag, sier politimester Nils Kristian Moe til NRK.

LES OGSÅ: Slik blir din nye arbeidshverdag

LES OGSÅ: – Jeg er folkets ombudsmann

Blant planene som ble presentert fredag er en felles uropatrulje som skal dra ut på kontroller på ulike arbeidsplasser for å sjekke identiteten til arbeidere og kontrollere regnskap. Innsatsen blir rettet spesielt mot bygg- og anleggsbransjen, renhold, transport, overnatting og servering.

- Dette er et område som vi ser stadig mer og som har større skadevirkninger år for år. Det må vi klare å gjøre noe med, sier politimester Nils Kristian Moe 

- Dette er et område som vi ser stadig mer og som har større skadevirkninger år for år. Det må vi klare å gjøre noe med, sier politimester Nils Kristian Moe 

På forsiden nå