Boligfortetting

Flere «nei» enn «ja» til kommunens fortetting

Flertallet av Adresseavisens lesere som ble spurt om hva de mener om fortetting i Trondheim, synes hensynet til naboene er viktigst.

Utgangspunktet til fortettingsdebatten var blant annet Jan Høsts og Kristin Dæhlis ønske om å bygge en femmannsbolig på Berg (t.v.). De fikk planene godkjent av kommunen, men avvist av fylkesmannen. Politiker Geirmund Lykke (KrF) hentet frem et eksempel fra Eberg, der en enebolig med 27 soverom (t.h.) ble godkjent av fylkesmannen, for å vise frem det han mener minner om forskjellsbehandling. Også eneboligen ble godkjent av Trondheim kommune.  Foto: Illustrasjon: PKA arkitekter. Bilde: Privat (montasje)

Saken oppdateres.

Nærmere seks av ti lesere mener hensynet til sol- og skyggeforhold, og utsiktstapet naboer eventuelt blir påført, bør telle mer enn ønsket om å bygge flere boliger i sentrumsnære nabolag.

Det går frem av en avstemning på adressa.no i kjølvannet av saken om Jan Høst og Kristin Dæhli, som to ganger har fått byggeplanene i Ludvig Musts veg på Berg i Trondheim avvist av fylkesmannen. Paret var avhengige av en dispensasjon på blant annet høydebestemmelsene for å få ført opp femmannsboligen de ønsker å bygge.

LES OGSÅ: Trondheim kommune sier ja, fylkesmannen stanset planene

Sol og utsikt viktig

Saken har skapt stor debatt på adressa.no, og over 2100 personer har svart på avstemningen i saken. Spørsmålet var «Hva synes du om kommunens fortetningspolitikk og utbyggingene i Trondheim?».

59 prosent mener utbygginger som ødelegger utsikt for naboer og skyggelegger naboeiendommer, ikke bør tillates.

41 prosent svarer at naboene må finne seg i å få flere og/eller større bygg i nabolaget.

– Tåpelig

Flere av leserne har sterke meninger om at fylkesmannen sier nei til et boligbygg, som ble enstemmig godtatt av bygningsrådet i Trondheim kommune.

LES OGSÅ: Vil ha avklaring om fortetting

– Helt tåpelig at fylkesmannen kan overkjøre de folkevalgte politikerne. Om folk mister en utsikt eller får litt ekstra sol, det er en del av livet. Fylkesmannen bør støtte dette, skriver en leser.

– Er man eier av en tomt så bør man ha lov til å bygge hva man ønsker på den uten at noen andre skal blande seg inn, med mindre det er snakk om uutholdelige forhold som påvirker naboene på en negativ måte. Litt skygge og moderne utseende er derimot ikke uutholdelig, skriver en annen, som får et kontant svar.

– Ikke enig med deg. Betaler jeg noen millioner ekstra for utsikt i et etablert strøk så bør jeg være noenlunde trygg for at jeg ikke mister millionene på grunn av at naboen skal gjøre seg rik på å sette opp et leilighetskompleks som bryter med de fleste av reglene. Her snakker jeg kun penger, ikke følelser og livskvalitet, skriver en tredje leser, som får støtte av flere.

– Det som er det triste i denne saken er at Trondheim kommune virker å godta alt i fortettingens navn – uten tanke for de endringene man gjør i tidstypiske boligstrøk, skriver en leser som kaller seg «Anne».

– Nabolagets karakter viktig

Leserne er også uenig i om man i tillegg til sol- og skyggeforhold og utsiktstap, også skal legge stor vekt på nabolagets karakter.

– Hvordan vi innreder inne er en privatsak. Hva vi gjør med en by er ingen privatsak. Det er vårt felles oppholdsrom som vi ser på hver dag. Mye stygt og urimelig i byen er blitt godkjent, skriver en leser.

Andre mener at dette er et kriterium som man bør se bort fra.

– Strøkets karakter har ingenting å gjøre med hva folk har lyst til å bygge på sin egen private tomt. Vi kan ikke ha disse husene stående i 200 år fremover uansett, så er like greit å få det modernisert og utbedret for framtiden med det samme. Vi er i 2015, ikke på 1900-tallet, skriver en leser.

Adresseavisen har den siste tiden hatt en diskusjon om Trondheim kommunes fortettingspolitikk. Hva synes du om kommunens fortettingspolitikk og utbyggingene i Trondheim?
Du må velge et alternativ
På forsiden nå