Den dramatiske meldingen om knivstikkingen av to personer på Torvet i Trondheim kom inn klokka 15.23. Seks minutter senere meldte patruljer på stedet at de hadde kontroll på den antatte gjerningspersonen.

- Sto alene med knivmannen

Politimesteren gir nå et nærmere innblikk i hva som skjedde på Torvet da det mye omtalte varselskuddet falt klokken 15.28 tirsdag. På dette tidspunktet var flere politifolk ankommet stedet, hvor de lette etter gjerningsmannen.

Plutselig sto en av tjenestemennene alene med 25-åringen som bar kniv.

- Den første politimannen som møtte siktede på Torvet var alene med vedkommende. På dette tidspunktet var to personer knivstukket, og det var tvingende nødvendig å få pågrepet mannen. Politimannen gjorde anrop, men siktede hørte ikke etter. Situasjonen var så truende at politimannen mente det var nødvendig å avfyre varselskudd, sier Moe.

Ikke opplevd varselskudd

Etterpå ble 25-åringen omringet av flere polititjenestemenn. Det ble brukt pepperspray, batonger og hund, før politiet fikk kontroll på siktede.

- Polititjenestemennene som var involvert ble ivaretatt i går, men også i dag med tanke på HMS, sier politimesteren.

Moe begynte i jobben som politimester i Sør-Trøndelag i februar 2008. I løpet av sine sju år i stillingen er det ikke tidligere avfyrt varselskudd i politidistriktet, opplyser han.

Hørte skudd gjennom telefonen

Operasjonsleder Bjørn Handegard i Sør-Trøndelag politidistrikt utdyper hvordan de ble klar over at et skudd hadde gått av.

- En av mine operatører var i telefonen med kvinnen som ble knivstukket. Operatøren hørte et skudd gjennom telefonen, men visste ikke på dette tidspunktet at det var et varselskudd. Det ble brukt andre virkemidler etter hvert for å få kontroll på vedkommende, forklarer han.

Mener instruksen ble fulgt

Tirsdag uttalte politimesteren at han mener at våpeninstruksen ble fulgt, og at varselskudd var riktig på Torvet. Det mener han fortsatt, og får samtidig støtte fra Spesialenheten for politisaker.

Halvor Hjelm-Hansen, leder for Spesialenhetens etterforskningsavdeling i Midt-Norge og Nord-Norge opplyser at de ikke oppretter sak som følge av skuddet som ble avfyrt.

- Vi har fått noe mer informasjon, men vi har ikke funnet grunnlag for å opprette noen sak per nå. Det har ikke framkommet opplysninger for angir at politiet har forårsaket skade. Slik vi kjenner saken så langt, har vi ikke holdepunkter for å si at regelverket ikke er fulgt, sier Hjelm-Hansen.

Den 25 år gamle mannen er siktet for brudd på straffelovens paragraf 229 jfr. 232.

I klartekst betyr det at han er siktet for legemsbeskadigelse med farlig redskap.

De to sårede personene ble kjørt til sykehus etter hendelsen. Det dreier seg om en mann på 49 år og en kvinne på 46 år.

En av politiets tjenestemenn ble stående alene med 25-åringen som bar kniv. Foto: Heidi Gulbrandsen / NTB scanpix
Dette er macheten 25-åringen hadde med seg til Torvet. Foto: Politiet