Er lesbisk - kastet av bussen

Lesbiske Gry Kristine Rønne (18) reagerer på at en bussjåfør skal ha skjelt ut lesbiske og kalt dem for avskyelige. Venninnen hennes «Pia», sier hun ble bedt om å forlate bussen fordi hun var lesbisk. Nå har homoorganisasjonene i Trondheim tatt affære.

Saken oppdateres.

Tirsdag denne uka sendte Skeiv Ungdom og Landsforeningen for lesbisk og homofil frigjøring (LLH) et klagebrev til Team Trafikk (TT).

Her lister de opp tre ulike episoder der en eller flere bussjåfører skal ha utsatt to lesbiske og en homofil i Trondheim for grov trakassering:

– Måtte forlate bussen

Fredag 9. mai kl. 04 var Gry Kristine Rønne på vei hjem fra russefest da bussjåføren høylytt skal ha uttrykt sin avsky for lesbiske.

– Min venninne satt på fanget til tremenningen sin mens de ventet på bussen sammen med meg. Da jeg gikk på bussen, hørte jeg sjåføren si til en annen passasjer at «sånne lesber burde vært innestengt og på rehabilitering». Resten av turen snakket han høylytt om hvor avskyelig og unaturlig homofili var. Det ble en veldig ubehagelig avslutning kvelden, sier 18-åringen.

For rundt seks uker skal «Pia» (17), som er en venninne av Gry, ha fått et noe uvanlig spørsmål på bussen:

– Jeg viste sjåføren busskortet, og gikk for å sette meg. Han ba han meg komme tilbake. Jeg trodde han skulle se nærmere på kortet, men i stedet spurte han om jeg var lesbisk. Jeg ble litt satt ut, og svarte ja. Han svarte: «Da tror jeg du må gå av», sier 17-åringen.

– Hvordan reagerte du?

– Jeg ble satt ut, og gikk bare av bussen. Jeg tenkte jeg var heldig som ikke ble banket opp eller noe, for det ble en venninne av meg, sier 17-åringen.

Også homofile Stig André Engstad (17) har hatt en ubehagelig bussopplevelse. For flere måneder siden skal han ha blitt angrepet av en medpassasjer, som ifølge Engstad reagerte på hans «feminine adferd».

– Han prøvde å slå til meg, og jeg tok imot armene hans i selvforsvar. Da kom bussjåføren bort, og også han begynte å kritisere meg. Han sa at han ikke likte å kjøre rundt på homofile, og resten av turen snakket de sammen om hvor lite de likte homofile, sier Engstad.

Krever granskning

LLH Trøndelag og Skeiv Ungdom ble kjent med tilfellene da de nylig fikk en mail fra Gry Kristine Rønne og «Pia». Der forklarte jentene om sine opplevelser, og ba om råd.

Da organisasjonene i tillegg kom over Engstads busshistorie, valgte de å ta affære.

– Dette er helt pyton. Det er snakk om grov trakassering og diskriminering på offentlig kollektivtransport, sier leder for LLH Trøndelag, Daniel Johansen.

Han mener TT-ledelsen nå må iverksette en intern granskning og suspendere de aktuelle bussjåførene. I brevet viser de også til at hatefulle ytringer mot homofile er straffbart.

– Vi krever også at TT gir en offentlig beklagelse av episodene, sier Jon Magne Helgetun, leder for Skeiv Ungdom i Trondheim.

Frykter reaksjonerTurte ikke anmelde

Nå avventer de TTs behandling av klagen, før de eventuelt vil vurdere å foreta seg noe mer.

Både «Pia» og Gry Kristine Rønne håper at saken får konsekvenser.

– Jeg hadde aldri gjort noe med min sak, dersom det ikke hadde skjedd med flere, sier Rønne.

– Jeg håper egentlig bare at TT tar det opp med sine ansatte. Det er greit at de har sine egne meninger, men de er jo tross alt på jobb, sier «Pia».

17-åringen ønsker å ikke å stå frem med navn og bilde, av frykt for å bli gjenkjent og få reaksjoner fra fremmede på gata. Det er også årsaken til at Stig André Engstad ikke vil bli avbildet.

Straffbart

– Hvorfor har dere ikke politianmeldt sakene?

– Jeg tenkte på det, men slo det fra meg i tilfelle det ikke ble sett på som så veldig viktig, svarer Rønne.

Daniel Johansen viser til at vi både har en antidiskrimineringslov, og at hatefulle ytringer kan straffes med inntil tre års fengsel, etter straffelovens paragraf 135 a.

– De som bruker homo eller lesbe som skjellsord, bør smake på ordlyden dersom de bytter disse ordene med «jøde»; Det er snakk om ren og skjær fremmedhat. Loven skiller ikke mellom homofobe og rasistiske ytringer. Selv om det er likhet for loven på papiret, gjenstår det at loven gjør seg synlig i folks holdninger, påpeker Johansen.

Tar affære

Etter å ha lest klagen fra LLH og Skeiv ungdom i går, undersøkte administrerende direktør Arne J. Nymo i Team saken med sine kolleger.

– Dette er helt ukjent for oss. Vi har ikke hørt om episodene i brevet, sier Nymo.

Samtidig beklager han overfor alle som måtte ha opplevd klanderverdige opptredener.

– Vi vil ettergå en av sakene, der det vi har konkrete opplysninger om når og hvor episoden skal ha skjedd. De to andre episodene som nevnes mangler vi detaljer på, sier Nymo.

Hva slags konsekvenser saken kan få, mener han det er for tidlig å si noe om.

Homofile Team-ansatte

Nymo understreker at Team Trafikk også har ansatte med homofil legning, og mener det er et ikke-problem i bedriften. Han sier firmaets verdier som respekt for andre jevnlig kommuniseres ut til de ansatte.

– Vår holdning er krystallklar: Mobbing og trakasseringer er helt uakseptabelt enten det gjelder kunder eller ansatte, uansett årsak. Bedriften slår hardt ned på eventuelle tilfeller. Vår opplevelse er at dette ikke er et problem hos oss, men vi kan selvfølgelig aldri gardere oss 100 prosent en bedrift med cirka 600 ansatte.

Direktøren oppfordrer alle passasjerer som opplever ubehageligheter på bussen om å notere seg rute, tidspunkt og dato slik at det blir enklere for Team å undersøke klagesaker.

 
På forsiden nå