To eksamener i norsk på samme dag

I år skal tiendeklassingene gjennomføre eksamen i nynorsk og bokmål på samme dag. Det er både rektorer, lærere og elever skeptisk til.

Saken oppdateres.

Det summer inne på auditoriet hos 10. trinn ved Sverresborg ungdomsskole. Fredag skal de opp i norsk på eksamen, og snart får de vite hva slags tema de skal skrive om.

- Det var noen som lurte på forskjellen på «de» og «dykk» her. Dere har en tendens til å si «dykk» overalt fordi dere synes det høres mest nynorsk ut, sier lærer Anita Langørgen.

- Men hvorfor er nynorsk så stygt, lurer en elev.

- Nei, det er helt feil, det er ikke stygt, mener Langørgen.

Krevende

I år blir det «jeg» og «eg» på samme dag for elevene i tiende som skal ha eksamen i norsk. Tidligere har det vært en eksamensdag med nynorsk og en dag med bokmål. Nå blir det fem timers eksamen, og på den tiden skal elevene lage en sakspreget tekst på nynorsk og en skjønnlitterær tekst på bokmål. I går ble det avslørt at årets tema er påvirkning.

- Temaet er greit, det er noe elevene kan relatere til mye. Det er lett å finne noe å skrive om. Men jeg synes ikke noe om at eksamen i nynorsk og bokmål er slått sammen. Det er krevende å skrive to tekster på samme dag, og det er ikke enkelt å omstille hodet fra et språk til et annet, sier norsklærer Anita Langørgen.

Stressende

Elever i 10. trinn ved Sverresborg er spente på hvordan det blir på eksamensdagen på fredag. De har hatt tentamen i nynorsk og bokmål på samme dag, og opplevde det som slitsomt.

- Jeg synes det var ganske stressende. Jeg brukte mye tid på nynorsken, men da ble det mindre tid på bokmål, sier Maria Davies Sandbu.

- Jeg synes det er unødvendig at dette skal samles på en dag. Dette blir bare stress, og jeg tror det går ut over karakteren. Og jeg tror det blir vanskelig å skrive en sakspreget tekst på nynorsk. Vi er mest vant til å skrive om kjærleik og løyndom og slikt, sier Håkon Lillegraven.

Heller to dager

Oda Victoria Reitan er en av de få som tror det kan gå bra, fordi en er så konsentrert og skjerpet på eksamensdagen:

- Men Oda er så flink, smiler de andre elevene.

Men også ved andre ungdomsskoler er skepsisen stor til årets doble eksamen i norsk. Rektor ved Botngård skole i Bjugn, Kari Fosseng, tror dette blir en engangsforeteelse.

- Vi hadde ikke drømt om at nynorsk og bokmål skulle samles i en eksamen, og vi er spente på hvordan dette vil gå. Jeg skulle ønske elevene kunne forholde seg til en målform om dagen, for vi må huske på at dette er bare 15-åringer, sier Fosseng.Hadde forberedt en annen eksamensform

Rektor ved Orkanger ungdomsskole, Per Arnt Tødaas, opplever det som at skole-Norge vil ha to eksamensdager i norsk. Også ved Huseby skole i Trondheim er det mye frustrasjon rundt fredagens eksamen.

- Norsklærerne her er ganske fortvilt over dette. Først på høsten i tiende fikk de beskjed om at norskeksamen skulle samles på en dag. Da hadde de forberedt en annen eksamensform i to år, sier inspektør Merethe Berg Ødegaard.

- Elevene har bare fem timer til rådighet, og da skal de først konsentrere seg om å skrive en tekst i hovedmål, og deretter i sidemål. Dette er krevende, sier hun.

Rektor ved Stokkan ungdomsskole i Stjørdal, Torgeir Aksnes, mener det er for tidlig å si om en eksamensdag i norsk er bedre enn to:

- Vi må ha noen erfaringer før vi kan si noe om dette. Elevene fikk prøve ut dette på tentamen før jul, og da fryktet lærerne at det ville bli for lite tid. Men vi fikk ingen slike tilbakemeldinger, sier Aksnes.

Politisk vedtak

Avdelingsdirektør i Utdanningsdirektoratet, Siv Hilde Lindstrøm, opplyser at det er et politisk vedtak som ligger bak endringen i norskeksamen. Regjeringen foreslo at elevene som kom opp i norsk skulle få en eksamensdag, og at de bare skulle prøves i hovedmål. Dette ble endret til en eksamensdag med både hovedmål og sidemål.

- Det er selvfølgelig ikke slik at vi putter to eksamener i en eksamen. Vi har utformet en eksamen ut fra at elevene har fem timer til rådighet, sier Lindstrøm.

Årets eksamen skal bli grundig evaluert, og både lærere, elever og sensorer vil få mulighet til å dele sine erfaringer.- Det er viktig å få tilbakemeldinger på hvordan dette har fungert. Men skal dette endres igjen, må det et politisk vedtak til, påpeker Lindstrøm.

 
        
            (Foto: VEGARD EGGEN)

  Foto: VEGARD EGGEN

Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå