Adresseavisen skriver i dag om nye overskridelser og kuttplaner i Trondheim kommune.

Overskridelser på 130 millioner og krav til alle enhetsledere i kommunen om å kutte budsjettet med to prosent, vil gi færre varme hender i eldreomsorgen i Trondheim.

Frp mener de allerede trange budsjettene ikke tåler flere kutt.

- Fremskrittspartiet er sterkt bekymret over de stramme budsjettrammene i eldreomsorgen i Trondheim. Når enheter går over budsjett, så kan man ikke bare kalle det for merforbruk eller peke på dårlig økonomistyring, sier Frps kommunalråd i Trondheim, Elin Marie Andreassen.

Spiral

Frp viser til at rådmannen selv mener bemanningen innenfor eldreomsorgen er marginal.

- Området er underbudsjettert, noe som gjør det vanskelig å håndtere plutselige og uforutsette hendelser. Når avvik eller andre situasjoner må håndteres ved å gå over budsjett, må dette tas inn med nye kutt og man er inne i en vond spiral. Til syvende og sist dreier dette seg om at budsjettrammene er for små, og bemanningen for lav, sier Andreassen.

Hun mener de ansatte gjør en kjempejobb.

- Men de er for få, noe som gir stor belastning på dem som er igjen. Ved at man nå skal kutte i innleie av vikarer, så blir situasjonen bare verre.

Forsøkskommune

Helsedirektoratet har fått i oppdrag å lage forsøksordninger med statlig direktefinansieringav eldreomsorg i kommunene.

I den ene modellen går staten direkte inn med midler etter et sett kriterier som skal utarbeides blant annet i samarbid med KS. I den andre modellen øremerkes omsorgsmidlene i bevilgningene til kommunen.

Fremskrittspartiet vil nå fremme et forslag om at Trondheim skal bli forsøkskommune for statlig finansiering av eldreomsorgen.

- Det blir ikke mer penger til eldreomsorg, men pengene skjermes mot kutt. Vi har tro på at det vil sikre forutsigbarhet, samtidig som en unngår at eldreomsorgen blir salderingspost, når kommunen må stramme inn, sier Andreassen.

- Ikke verdig og trygg omsorg

Forsøkene med direktefinansiert statlig eldreomsorg var noe Frp fikk på plass i regjeringsavtalen med Høyre og sentrumspartiene.

Høyres kommunalråd i Trondheim, Yngve Brox, sier til Adresseavisen at Høyre lokalt ikke har noe ønske om å overføre eldreomsorgen fra kommunen til staten.

- Men jeg skjønner godt at Frp tenker langs disse linjene i Trondheim nå. Situasjonen for eldreomsorgen i byen er ikke bra. Vi har ikke en verdig og trygg omsorg, sier Brox.

Brox mener ansvaret for situasjonen - og kuttene - helt og holdent hviler på det rødgrønne lederskapet.

- Vi har vist frem våre løsninger i våre alternative budsjetter, men blir avvist hver gang, sier Brox.

Simen Granvikensimen.granviken@adresseavisen.no