- Jeg synes det er en flott ting å bli spurt om å holde tale på 17. mai. Det var ikke noe jeg hadde forventet, det er ikke akkurat en ting man går og venter på, men det er en veldig fin mulighet til å få sagt noe til veldig mange, sier Rita Abrahamsen, som er er årets hovedtaler under 17. mai-arrangementet i Trondheim.

Hun er styreleder i Det Mosaiske Trossamfunn i Trondheim, og står bak Jødisk Kulturfestival i Trondheim sammen med Tine Komissar.

Abrahamsen fikk tidligere i år tildelt prisen «Håndtrykk» av Norske Dramatikeres Forbund. Hun fikk prisen for sin innsats for norsk dramatikk og spesielt for prosjektet Unge Dramatikere. Abrahamsen har i hovedsak hatt sitt virke ved Trøndelag Teater, men har også arbeidet med oppsetninger ved Nationaltheatret og Det Norske Teatret.

Ikke skrevet talen

Abrahamsen har vært mye i media de siste månedene på grunn av terroraksjonene i Paris og København. Hun talte blant annet utenfor den jødiske synagogen i Trondheim der over 400 mennesker hadde møtt opp for å lage en fredsring i februar.

- Jeg har begynt å notere litt til talen, men den er ikke skrevet. Det må jeg gjøre når 17. mai er litt tettere på. Men jeg har selvfølgelig gjort meg noen tanker om hva jeg ønsker å sette fingeren på, sier Abrahamsen.

- En modig dame

- Hun er valgt på grunn av sin integritet, og fordi hun er en modig dame som tør å stå frem og si sin mening. Spesielt rundt utfordringene vi har med integrering, sier leder for 17. mai-komiteen, Rita Kumar.

Hun var til stede også da Abrahamsen talte utenfor synagogen i februar.

- Vi hørte henne tale om den gangen også, og etter det som har skjedd i Paris og Danmark, blir hennes tale enda viktigere. Jeg mener det er viktig å sette pris på hverandre når vi lever i et multikulturelt samfunn. At vi ikke må fokusere kun på religion, men på hva vi kan bidra med i samfunnet, sier Kumar.

Program for dagen

Hun understreker at fokuset 17. mai er feiringen av frihetsdagen.

- Vi skal feire våre verdier, som er demokrati, likestilling, ytringsfrihet og at vi bor i et fredelig land, sier Kumar.

Progammet for 17. mai er foreløpig ikke offentlig, men 28. april kan du sjekke hva som skjer, og når, på Trondheim kommunes nettsider.

Barnetoget starter også i år klokken 09.45, og folketoget starter klokken 13.