Det sier kunsthistoriker og samfunnsdebattant Daniel Johansen.

I en kronikk i Adresseavisen mener Johansen at 1. mai-arrangementet i Trondheim tillater personer å stille med private plakater som ikke er forenlig med markeringen av arbeidernes internasjonale kampdag.

LES KRONIKKEN HER: Rasisme i 1. mai-toget

– I flere år har en person i Trondheim båret en privat plakat med teksten «Det stadige gnålet om antisemittisme er en avsporings-taktikk». Jeg mener dette er en plakat som fremmer jødehat, og som må bortvises fra toget. Jeg finner det merkelig at arrangementskomiteen åpner for at noen får stille med slike private paroler i et slikt arrangement, sier Johansen.

Leder i 1. mai-komiteen, John-Peder Denstad sier den aktuelle plakaten ikke regnes som å bryte med parolegrunnlaget for dagen, og at komiteen vil tillate den.

Feige arrangører

Daniel Johansen mener 1. mai-komiteen i Trondheim er feige når de tillater slike plakater i toget. Han synes ikke dette faller inn under ytringsfriheten, og at det må settes en grense for plakater som fremmer hat mot jøder.

I kronikken i Adresseavisen skriver Daniel Johansen dette:

«Det er ikke vanskelig å argumentere for at den nevnte parolen kan defineres som klassisk jødehat. Påstander om økende antisemittisme er i henhold til parolen et taktisk spill ment for å flytte fokuset bort fra israelske overgrep mot palestinerne. Logikken er som følger: Siden de som hevder å oppleve den økende antisemittismen er de norske jødene, står disse i ledtog med Israel og bruker påstander om antisemittisme som våpen».

– Jeg synes arrangørene av 1. mai i Trondheim er feige når de lar en tulling få lov til å komme dragende med dette grumset på en plakat. Det bidrar til å ødelegge for seriøsiteten på arrangementet, og bidrar til å fremme jødehat på et arrangement som burde står for helt andre verdier, sier Johansen.

Det er Trond Andresen, NTNU-amanuensis og samfunnsdebattant, som er mannen som de siste årene har gått i toget med den nevnte plakaten. John-Peder Denstad sier 1. mai-komiteen ikke kommer til å nekte Andresen å gå med plakaten i toget fordi den ikke bryter med det generelle parolegrunnlaget.

– Så alle som vil kan komme med sine private paroler i dette toget?

– Folk skal ha en generell respekt for arrangementet, og vi vil ikke tillate paroler eller plakater som bryter med det generelle grunnlaget. Dersom noen stiller med plakater som for eksempel sier at Hitler hadde rett, er dette er brudd med parolegrunnlaget og de vil bli bortvist, sier Denstad.

– Dere har en offisiell parole som har teksten «Bekjemp antisemittisme og islam-hat». Hvorfor er ikke en plakat med teksten «Det stadige gnålet om antisemittisme er en avsporings-taktikk» – som Andresen skal stille med – et brudd på parolegrunnlaget?

– Jeg er enig i at Andresens plakat er tvetydig og kan tolkes ulikt. Men vi har vurdert den slik at vi ikke vil gripe inn dersom denne personen stiller med plakaten i toget, sier John-Peder Denstad.

Ikke jødehat

– Plakaten sier noe som mange er klar over, men som få tør å uttrykke tydelig: «Antisemittisme» misbrukes og overdrives for å skremme folk fra å kritisere Israels framferd. Men den sier ikke noe mer enn det. Plakaten uttrykker ikke – som Danielsen prøver å vri det til – «jødehat». Den påstår heller ikke at motvilje og hat mot jøder ikke forekommer. Ved sine overdrivelser og skremsler demonstrerer Danielsen i sin artikkel det poeng som plakaten peker på – antagelig uten at han innser det sjøl, skriver Andresen i en e-post til Adresseavisen.

– Jeg har vært LO-medlem i 40 år, og gått i Palestina-seksjonen de tre siste år med akkurat denne plakaten, uten det minste problem og uten noen mishagsytringer fra andre deltakere. Noen har nikket og smilt og sagt seg enig, heter det i tilsvarer Trond Andresen har sendt Adresseavisen.

Griper ikke inn: Leder i LO i Trondheim, John-Peder Denstad, sier komiteen ikke vil gripe inn for å fjerne en omstridt plakat i 1.mai-toget. Foto: Kjell A.Olsen, Adresseavisen
Fortsetter: Trond Andresen har de siste årene båret en omstridt plakat i 1. mai-toget. Det akter han å fortsette med. Foto: TERJE VISNES, Adresseavisen