Ber Andresen droppe 1. mai-plakat:

- Plakaten skader og sårer folk

Peder Martin Lysestøl, styremedlem i Palestinakomiteen, ber innstendig om at Trond Andresen ikke tar med seg sin omstridte plakat i årets 1. mai-tog.

Dropp plakaten: Peder Martin Lysestøl, tidligere Rødt-politikere og sentral i Palestinakomiteen, ber Trond Andresen droppe den omstridte plakaten i årets 1. mai-tog. 

Saken oppdateres.

– Plakaten er utrolig skadelig. Trond Andresen kan ikke ha forstått alvorligheten i antisemittismen i Europa og til dels i Norge. Jeg håper han dropper å ta den med i toget. I motsatt fall må LO i Trondheim gripe inn.

Det sier Peder Martin Lysestøl, tidligere politiker for Rødt, styremedlem i Palestinakomiteen i Trondheim, forfatter og sosialøkonom. Lysestøl var en av grunnleggerne av Palestinakomiteen i Trondheim på slutten av 60-tallet. Nå håper han at plakatstriden legges død.

Trond Andresen sier det ikke kommer på tale å la plakaten bli hjemme.

LES OGSÅ: – Oppsiktsvekkende at LO ikke griper inn

Skaper reaksjoner

Sakens kjerne handler om Trond Andresen, NTNU-forsker og samfunnsdebattant, som de siste årene har gått i 1. mai-tog med en privat plakat. Teksten på denne plakaten: «Det stadige gnålet om antisemittisme er en avsporings-taktikk», har ført til mange reaksjoner. Kunsthistoriker Daniel Johansen skrev tirsdag i Adresseavisen at plakaten uttrykker jødehat og har ingen ting å gjøre på et slikt arrangement.

LES OGSÅ: Rasisme i 1. mai-toget

LO-leder John-Peder Denstad har uttalt til avisa at de ikke kommer til å gripe inn mot Andresens plakat, og mener den ikke bryter med parolegrunnlaget for LOs 1. mai-arrangement i Trondheim.

LES OGSÅ: Ber komiteen gripe inn

Skadelig plakat

Peder Martin Lysestøl mener plakaten Andresen sier han vil bære også i år virker utrolig provoserende på mange mennesker og at den er med på å fremme jødehat og skape bekymring og frykt i den jødiske befolkningen.

– Jeg har ikke vært klar over at Andresen har båret denne plakaten også tidligere. Jeg oppfordrer han til å ikke gjøre dette i år. Hadde han skrevet at staten Israel bruker antisemittisme som et argument for å unndra seg kritikk, så hadde jeg vært enig med han. Men han fremstiller det som om at alle som er opptatt av å bekjempe antisemittisme gnåler. Det er farlig og det er å undervurdere antisemittismen som fortsatt finnes i Europa, sier Lysestøl.

– Dersom Trond Andresen møter opp i toget med denne plakaten, er jeg redd for at mange kommer til å markere motstand mot det ved å la han gå ensom i den seksjonen av toget, sier Lysestøl.

Får kritikk fra Rødt

LO i Trondheim har så langt sagt at de ikke ønsker å gripe inn og forhindre at Andresen tar med seg denne plakaten. Ronny Kjelsberg, fylkespolitiker for Rødt i Sør-Trøndelag og nestleder i integreringsutvalget i Sør-Trøndelag, mener LO i Trondheim har vurdert denne saken dårlig.

I en e-post til avisa skriver Kjelsberg at han reagerer på at LO sier i Adresseavisen tirsdag at de har vurdert plakaten og funnet den «innenfor».

– Når man har en vedtatt parole som betoner kamp mot antisemittisme, må man ha en merkelig forståelse dersom en tekst som avfeier det som «gnål» ikke skal anses å være mot parolegrunnlaget. LO har, klokelig nok, hatt en inkluderende strategi under 1. mai-markeringene. I dette tilfellet er den misforstått. Det er åpenbart at uttrykk som avfeier antisemittisme som problem vil gjøre at færre føler seg hjemme i 1. mai-toget, og det er synd, skriver Kjelsberg, og fortsetter:

– At antisemittisme er et problem, også blant vanlige nordmenn i Norge, trenger vi ikke gå lenger enn til HL-senterets rapport fra mai 2012 for å se. Å avvise disse bekymringene som «gnål», er i beste fall misforstått, i verste fall bevisst manipulasjon.

– Plakaten blir med

Trond Andresen sier det ikke blir aktuelt å la plakaten bli hjemme når han skal gjøre seg klar til 1. mai-toget fredag.

– Plakaten skal jeg ha med, på samme måte som jeg har hatt den med de siste tre årene. Jeg er glad for at LO i Trondheim holder ryggen rak og ikke lar seg presse av hysteriet som har oppstått rundt dette, sier han.

– Nå oppfordrer Peder Martin Lysestøl deg om å droppe plakaten. Du vil ikke høre på en gammel politisk forbundsfelle?

– Jeg og Peder Martin er enige i nesten alt, men i denne saken er vi uenige og det går helt fint. Plakaten har skapt en viktig debatt, men jeg kommer ikke til å droppe den. Teksten på plakaten beskriver et faktum, nemlig at beskyldninger om antisemittisme rettes mot dem som kritiserer Israel. Dette er en ren hersketeknikk for å unngå kritikk, sier Andresen.

– Lysestøl sier han ville vært enig med deg dersom du hadde skrevet at staten Israel driver en slik hersketeknikk. Hva tenker du om det?

– Det er uaktuelt fordi jeg mener det er feil. Ser man seg rundt ser man at de viktigste kampanjene som foregår for å kalle alle kritikere antisemitter foregår utenfor Israel. Det skjer i USA, Vest-Europa og Norge. Derfor er plakaten formulert slik, sier Trond Andresen.

På forsiden nå