Det er Trondheim kommune som melder på sine hjemmesider at det er påvist tuberkulose hos en person som jobber ved Kolstad skole i Trondheim. I den forbindelse vil en rekke elever og ansatte ved skolen bli testet for smitte.

Testes i juni

- Den ansatte har fått påvist en lite smittsom type tuberkulose, men i samråd med St. Olavs Hospital og Folkehelseinstituttet vil det likevel bli foretatt en undersøkelse av barn og ansatte som har hatt tett kontakt med den syke, sier smittevernoverlege Eli Sagvik i Trondheim kommune.

Det kan ta inntil to måneder fra eventuell smitte har skjedd før det vises på testen. Friske personer skal derfor undersøkes først etter 8-10 uker.

De det er aktuelt å undersøke vil få nærmere beskjed om tid og sted. Prøvetaking i form av blodprøve vil derfor tidligst skje i midten av juni. Elever, foresatte og ansatte ble tirsdag og onsdag informert om tiltaket.

10-15 tilfeller årlig

Ifølge Sagvik betyr ikke en positiv prøve at personen er syk, men at personen kan være smittet med tuberkulose. De som er smittet vil få tilbud om oppfølging og behandling. En person som er smittet, men ikke syk, kan ikke smitte andre.

Tuberkulose er en alvorlig, men lite smittsom sykdom som kan behandles effektivt. Det er bare personer med tuberkulose i lungene som kan smitte andre. Tuberkulose smitter derfor hovedsakelig blant personer som lever tett sammen over lengre tid. Tuberkulose er i dag en sjelden sykdom i Norge, og i Trondheim registreres fra 10 – 15 tilfeller årlig.

- Undersøkelse av barn og ansatte som har hatt tett kontakt med den syke vil bli foretatt, sier smittevernoverlege Eli Sagvik i Trondheim kommune. Foto: jens petter søraa