NTNU-amanuensis Trond Andresen, som i tre år har båret en plakat med påskriften «Det stadige gnålet om anti-semittisme er en avsporingstaktikk... som begynner å bli oppbrukt» i 1. mai-toget i Trondheim, endrer nå ordlyden.

Det opplyser han overfor adressa.no.

Den aktuelle plakaten har vært gjenstand for sterk kritikk de siste dagene. I et innlegg i Adresseavisen skrev kunsthistoriker Daniel Johansen at plakaten var et uttrykk for «jødehat».

Nå gjør Trond Andresen endringer.

Har ikke informert LO

- Jeg løser dette på en elegant måte: Jeg kommer til å bære en plakat i toget, men den vil ikke inneholde setningen «det stadige gnålet om antisemittisme», sier Andresen til adressa.no.

- Hva vil det stå i steden?

- Det vil jeg ikke si, for noen morsomme overraskelser må vi ha her i verden, svarer han.

- Har du informert LO om hva du vil skrive på plakaten?

- Nei, jeg har informert dem om at den aktuelle formuleringen tas bort, sier Andresen.

Vil hjelpe LO ut av knipa

Både stortingsrepresentant Snorre Valen (SV) og styremedlem i Palestinakomiteen Peder Martin Lysestøl uttalte tidligere denne uken at LO i Trondheim måtte gripe inn mot Andresen, noe de først ikke gjorde.

I går ringte imidlertid LO-leder John Peder Denstad til Andresen og ba ham droppe den aktuelle plakaten i årets tog, som blant annet har parolen «Bekjemp antisemittisme og islam-hat».

- Den eneste grunnen til at jeg har revidert plakaten, er at jeg ønsker å hjelpe LO i Trondheim ut av knipa. De har vært utsatt for enormt press. Jeg står fortsatt 100 prosent inne for innholdet i den originale formuleringen, sier Andresen.

Vil handle om Israel og jøder

Han mener saken er blåst ut av proporsjoner, godt hjulpet av Adresseavisen, som brakte saken som hovedoppslag onsdag denne uka.

- Jeg vil karakterisere dette som en farse, og ser nå humoristisk på hele greia, sier Andresen.

- Vil teksten på plakaten din fortsatt handle om Israel og jøder?

- Indirekte så vil den det. Men noen overraskelser må man ha. LO vil se hva som står på plakaten når jeg kommer. Men de har ingen grunn til å være nervøse. Kanskje vil de til og med smile litt, sier han.

NTNU-amanuensen vil fortsatt forsvare budskapet på den originale plakaten.

- Skal være ekstremt farlig

- Av alle som kan lese norsk vil de fleste si at det er et poeng i den ene setningen på plakaten. Nemlig at antisemittisme blåses opp og brukes som hersketeknikk mot de som kritiserer Israel.

- Du har fått motstand av folk på venstresida?

- De sier at «selv om det er riktig, så virker det mot sin hensikt slik du har formulert det». Men når det kommer beskyldninger om antisemittisme, så bryter det ut fullstendig panikk. Budskapet på plakaten blir bekreftet av det voldsomme kjøret fra medier og kommentatorer, sier han.

- Er ikke det sirkeslutning? At hvis noen kritiserer budskapet på plakaten, så bekrefter det budskapet?

- Det er ikke det jeg sier. Den voldsomme oppmerksomheten om plakaten viser hvor touchy dette er. Noen har interesse av at det skal være ekstremt farlig å ta tak i dette, og de får den virkningen de ønsker.

- Hvem har interesse av at dette skal være «ekstremt farlig å tak i»?

- Israel og de som støtter Israel internasjonalt. De kan gjøre en helt legitim kritikk av Israel om til antisemittisme. Og får du en antydning om at du er antisemitt eller jødehater, så vil det hefte ved deg uansett hva som skjer etterpå. Derfor blir vi redde for å si noe om dette.

- Her har du fått kritikk av kunsthistoriker Daniel Johansen. Står han i ledetog med Israel?

- Jeg kjenner ikke ham i det hele tatt. Men de fleste som reagerer slik han gjorde, reagerer emosjonelt. De er sosialisert inn i at det er livsfarlig å nærme seg denne problemstillingen, og de reagerer følelsesmessig.

- Følelsesmessig?

- Jeg kjenner flere som til og med kvier seg for å si ordet «jøder» i en politisk diskusjon. De har ingen problemer med å snakke om svarte i USA, muslimer eller romfolk. Men jøder som kategori, det kvier folk seg for å nevne.