Noen av Trondheims største sykehjem er så nedslitt at de trolig må stenges for omfattende rehabilitering i løpet av de neste årene.

Det gjelder blant andre Brundalen med 80 plasser, Nidarvoll med 120 plasser og Søbstad med 102.

Orientering i formannskapet

Formannskapet blir tirsdag orientert om den bygningsmessige situasjonen på de 29 sykehjemmene i kommunen. Sju har store investeringsbehov på hele eller deler av anlegget. Etter hvert kommer rådmannen tilbake med forslag til vedtak på hvert enkelt sykehjem.

Mange av sykehjemmene på lista er fra 80-tallet. De har en planløsning som ikke er tilpasset dagens krav. De er preget av generell slitasje, dårlige bad, dårlige vindu, for små rom, for dårlige fellesareal, de er ikke tilpasset rullestol eller har mangler på det tekniske anlegget. To av sykehjemmene blir foreslått lagt ned. Buran og Tyholt helse- og velferdssenter er begge så små og lite hensiktsmessige at rådmannen foreslår å legge ned sykehjemsdriften og flytte beboerne, og eventuelt bygge et nytt sykehjem med 64 plasser på Tyholt.

–Vi har ikke kostnadsvurdert hvert enkelt sykehjem, og det kommer nok til å ta seks til åtte år før alle er rehabilitert, sier kommunaldirektør Helge Garåsen. Han mener kommunen har situasjonen under kontroll.

Nye og moderne

–De aller fleste sykehjemmene er nye og moderne. Kommunen har bygd mye nytt de siste årene. De sju det nå er snakk om, er gamle og tilfredsstiller ikke dagens standard for sykehjem, sier Garåsen. Han sier at kommunen er i gang med å bygge nytt på Persaunet og er i sluttfasen med å planlegge nytt sykehjem på Risvollan. Mange av sykehjemmene er godt vedlikeholdte ifølge kommunaldirektøren.

–De fleste er i god stand, og også de sju med omfattende rehabiliteringsbehov er fullt drivverdige, sier Garåsen.

Brundalen blir tatt nå

Brundalen har allerede gjennomført oppussing av bad, og skal skifte vinduene. Her ble beboerne flyttet til nye Ladesletta mens badene ble pusset opp.

–Vi har god erfaring med å flytte beboerne til nybygde sykehjem når gamle skal rehabiliteres, og skal gjøre det samme når vi går i gang med Nidarvoll, sier Garåsen.

Nidarvoll helsehus har to bygninger bygd i 1985 og 1987. Ifølge orienteringen til formannskapet har begge husene en planløsning som ikke er tilpasset dagens krav. Ombyggingen her blir så omfattende at i første omgang det ene huset må tømmes i byggeperioden. Her er planen å flytte beboerne til det nye Persaunet helse og velferdssenter når det står ferdig i januar 2017.

Søbstad helsehus står også for tur til å bli rehabilitert. Her deler to og to rom på bad i en felles forgang. Ifølge sakspapirene til formannskapsmøtet er det også behov for en større rehabilitering både av beboerrom, fellesareal og tjenesteareal. Her kan kommunen vente seg en regning på 130 millioner kroner for å rehabilitere Søbstad.

Brundalen helse- og velferdssenter står på lista over de sykhjemmene i Trondheim som må rehabiliteres. Foto: VEGARD EGGEN
Nidarvoll helsehus står på lista over de sykhjemmene i Trondheim som må rehabiliteres. Foto: VEGARD EGGEN