- Folk er på hugget fra klokken 8 om morgenen og stiller seg i kø utenfor døra. Om det blir finvær, så vil folk sitte ute hele dagen, og da kan det hende de har plassene hele dagen. Ellers pleier det å være god rotasjon på bordene, sier restaurantsjef Bjørn Rekdal ved Tulla Fischer til adressa.no.

Trondheimsrestauranten tar kun imot bestillinger på bord til etter klokken 16 på nasjonaldagen. Og det begynner allerede å fylles opp.

- Det begynner å bli fullt på kveldstid, men vi er veldig spent på hvordan det blir i år siden 17. mai er på en søndag. Om det blir det mye folk utover kvelden, siden det er en vanlig arbeidsdag etterpå, sier Rekdal.

Les også: Hun blir årets 17. mai-taler

- Fullt hus

På Scanidic Nidelven har allerede 450 personer bestilt bord til første «seating» klokken 11.30 på 17. mai. Det betyr fullt hus.

- Det er noe ledig klokken halv tre og halv seks. Men det går fort unna. Vi har merket stor pågang på bordbestillinger etter helga, sier Anita Henriksen som er ansvarlig for bookingen ved Scandic Nidelven.

Det er alt fra familier på fem til vennegjenger på 20 stykk som har bestilt bord. I tillegg til restauranten har hotellet også åpnet festsalen for å få plass til alle.

- Det er god plass, men det går unna, sier Henriksen.

- Har alltid noen drop-in

Både på Una Pizzeria, Bari, Frati og Ai Suma har bordbestillinger til 17. mai strømmet inn de siste dagene.

- Bari begynner å bli fullt på dagtid, Frati og Ai Suma har noen flere ledige borg på dagtid. På Una er mesteparten reservert frem til klokken 20, men vi har alltid noen drop-in bord. Det er verdt å merke seg at det er litt kortere sittetid på dagtid enn på kveldstid, sier Thomas Engel Nilsen ved Una.

Det er kun bordbestilling innendørs, men blir det pent vær er det en del bord ute som kan benyttes.

- Det kommer til å bli masse folk i byen den dagen og folk er som regel litt blidere og mer tålmodig enn ellers, så det kommer ikke til å bli noe problem. Men det lønner seg alltid å være ute i god tid med bordbestilling, understreker Engel Nilsen.

- Artigste dagen i året

Restaurantsjef Camilla Stokke, ved T.G.I Fridays i Nordre forteller at det har vært stor pågang på bordbestillinger. De tar imidlertid ikke imot reservasjoner før klokken 17.

- Det er åpent for alle på dagtid, både ute og inne. I fjor strømmet det til og bordene ble fulle ganske fort, sier Stokke og legger til at hun gleder seg stort til nasjonaldagen.

- Det er den artigste dagen i året. Det er god stemning og masse folk. Det er artigst å jobbe da, sier Stokke.

Det er foreløpig ledige bord på kveldstid, og til tross for at det er søndag, tror Stokke at lokalene kommer til å fylles opp.

Korsang på Britannia

- Vi har hatt meget stor pågang både på mail og telefon inn mot årets 17. mai feiring. Det er spesielt buffet-bordet i tradisjonsrike Palmehaven som er mest forespurt. Her har vi helt fult på 1. seating, men noen ledige bord igjen på 2. seating. Nytt av året er at Palmehaven har gjennomgått en softrenovering det siste året og Buffetbordet er etablert i Speilsalen. Dette skal bidra til enda bedre opplevelser for våre gjester, sier direktør ved Britannia Hotel, Arne Marius Berg.

I kjent stil får komer også i år Trøndernes mandssangforening og synger Nasjonalsangen. I Bibliotekbar og på Hjørnet vil det bli servert høye smørbrød og hjemmelagede kaker.

- Her er det også mulig å komme på døren om man ikke har en bordreservasjon, sier Berg.