Det er noen andre som skal lage maten til kokk, konditor og restauranteier Lars Lian på nasjonaldagen i år.

- Tradisjon tro går turen inn til byen for en bedre lunsj på enten Tulla Fisher eller på Nyfiken på Solsiden. Det beste med 17. mai er en lang lunsj, og at familie, venner og naboer møtes til et bedre måltid på kvelden. Da bidrar alle med maten som serveres, sier Lian.

Selv om han ikke står for all maten selv på 17. mai, har han mange gode tips til de som planlegger å lage både frokost, lunsj, middag og dessert hjemme.

Les også: - Folk står i kø fra kl 8 om morgenen for å komme inn på 17. mai

Frokosten

Til frokosten må det være hjemmelagede rundstykker, som er bakt kvelden før med kaldt vann.

- Rull deigen og la den stå i romtemperatur i én time før du setter den i kjøleskapet over natta. På morgenen er de ferdig hevet rett fra kjøleskapet, stek de og du har ferske rundstykker til frokost, sier Lian.

Til rundstykkene hører ifølge kokken rørt sylteøy, eggerøre og nyskåret laks til.

- Om man har barn må man lage varm sjokolade til frokosten. Friskpresset juice og god kaffe hører også med.

Les også: Hun blir årets 17. mai-taler

Lunsjen

- Til lunsj liker jeg «delemat». Det jeg ville valgt er hjemmelaget potetsalat, masse gode pølser og skinker og frisk salat med tomat, sukkererter og bakt paprika. Potetene må kokes samme dag, men når de er ferdige er det bare helle over en sennepsvinigrette med masse urter før servering, sier Lian.

Han mener lunsjen på 17. mai må være lett og frisk for å «matche» våren.

- Hjemmelaget Vitello tonnato, roastbiff av kalv som serveres kald med tunfiskaioli, er et godt valg. Kjøttet kan tilberedes kvelden før, slik at den blir kald og lett å skjære, sier Lian.

(Se oppskrift til høyre for artikkelen)

Til lunsjen anbefaler Lian en god sjampanje.

- Det blir aldri feil med bobler, understreker han.

Middagen

Til middag anbefaler kokken hjemmelaget sodd.

- Jeg bruker høyrygg og oksehaler til sodden og gjerne noe lam. Brun kjøttet i ovnen sammen med løk, og legg det over i en kasserolle sammen med gulrot, sellerirot og purre. Kok i tre til fem timer til kjøttet er mørt. Skum av grumset som flyter opp, og ta ut kjøttet og halene. Del kjøttet i biter, rens halene for kjøtt. Sil kraften og reduser den til du får en deilig aromatisk smak. Sett kraften kaldt over natten, sier Lian.

Dagen etter må man ta kraften ut fra kjøleskapet og fjern fettlokket som ligger på toppen. Kjøttboller av lammekjøtt og oksekjøttet legges deretter i den oppvarmede kraften. Om ønskelig kan man tilsette purreløk og gulrot i suppen.

Sodden serveres med kokte mandelpoteter.

Og drikke?

- Til sodd må man ha øl. Lokalt øl, sier han.

Et alternativ til sodd er ovnsbakt laks med soyasaus, akasihonning og maldonsalt. Rørosrømme, kokte nypoteter og grønnsaker hører til.

- Et ekstra godt tilbehør er fennikel skjært i løvtynne skiver, vendt i sitron og olje i stekepanna, sier Lian som foretrekker en passende riesling til denne retten.

Desserten

Pavlova er kanskje den mest brukte kaken på 17. mai. Men konditor Lian anbefaler også å prøve en sitronkake med marengs.

(Se oppskrift til høyre for artikkelen)

Her kan du få flere tips til desserter og kaker fra Lars Lian.

Foto: Glen Musk